Angrepet skal ikke ha som hensikt å styrte president Bashar al-Assad, men å straffe regimet etter det angivelige gassangrepet i forrige uke.

USA kommer utvilsomt til å lede an i et angrep mot Syria, utført av en «koalisjon av villige», skriver nyhetsbyrået AFP. Under militæraksjonen mot Libya holdt de en lavere profil.

En beslutning fra USAs president Barack Obama om militært angrep mot Syria er nærmest uunngåelig, etter at amerikansk etterretning skal ha funnet bevis for at regimet brukte kjemiske våpen i et angrep mot opprørere i forrige uke, skriver Washington Post onsdag.

-Det er ingen tvil om hvem som er ansvarlig for denne avskyelige bruken av kjemiske våpen i Syria; det er det syriske regimet, sier USAs visepresident Joe Biden, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hastemøte
USA og internasjonale partnere som Frankrike og Storbritannia ventes ikke å iverksette noen militære angrep før torsdag. Da samler den britiske statsministeren David Cameron nasjonalforsamlingen til et ekstraordinært møte, hvor representantene ventes å stemme over et forslag som åpner veien for en britisk respons på de angivelige kjemiske våpenangrepene.

Obama og Cameron konfererte tirsdag om mulige tiltak, og dette er deres andre offentlig kjente samtale de siste dagene.

Frankrike og Storbritannia kommer til å delta, med støtte fra land i regionen, blant andre Tyrkia. President Barack Obama kan gi grønt lys til et militært angrep uten godkjenning fra Kongressen, men han er like fullt i gang med å konsultere kongressrepresentanter.

I Storbritannia har statsminister David Cameron innkalt Parlamentet til krisemøte om Syria på torsdag. I Frankrike trenger president François Hollande ikke godkjenning fra nasjonalforsamlingen til en deltakelse i et begrenset angrep mot Assad-regimet.

– Må ha FN-mandat
For den tyske regjeringen er det uaktuelt å delta i en militæroperasjon en måned før valget.

Italia sier – i likhet med Norge – at en militæraksjon må ha mandat fra FNs sikkerhetsråd. Men det setter vetomakten Russland en effektiv stopper for.

I regionen er Tyrkia rede til å delta i en koalisjon, selv uten et FN-mandat. Saudi-Arabia, Qatar og Forente arabiske emirater er alle konsultert om en militæroperasjon. Jordan, som har fått en halv million syriske flyktninger over grensen, sier landet ikke vil bli brukt som base for en militæraksjon.

Begrenset angrep
«Koalisjonen av villige» har allerede tilstrekkelige militære kapasiteter i området til å gjennomføre et straffeangrep mot Syria. De fleste spekulasjonene de siste dagene har gått ut på at USA og landets allierte vurderer et begrenset angrep med krysserraketter mot strategiske mål i Syria.

Øst i Middelhavet ligger det fire amerikanske jagere og flere britiske ubåter som har slike våpen om bord.

Tirsdag skal også det franske hangarskipet Charles de Gaulle ha blitt sendt til regionen. Der ligger allerede det amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman. To andre amerikanske hangarskip ligger i Gulfen, på andre siden av Syria.

Klar til å handle
I tillegg kommer en rekke flybaser i Europa og i Midtøsten som har Syria innen rekkevidde. USA har blant annet to flybaser i Tyrkia. Frankrike har ubåter med krysserraketter i området, samt fregatter med helikoptre og kampfly i Djibouti og Abu Dhabi.

Storbritannia har flere krigsskip i Middelhavet, og kan også bidra med ubåter med raketter. Det antas at den britiske flybasen på Kypros kan bli brukt i et militært angrep mot Syria.

Forsvarsminister Chuck Hagel sa tirsdag til BBC at USAs militære styrker er klare til å handle straks president Barack Obama gir ordre om å angripe. (©NTB)

Les også:
Krigsfrykt sender oljeprisen i været
Nytt bredt børsfall i Asia
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.