Opera surfer på den mobile nettbølgen, og har usedvanlig god fart i et marked som ellers seiler i motvind. Det er særlig deres mobile nettleser Opera Mini som gjør det særdeles skarpt. Bruken er mangedoblet det siste året, og Opera har passert 20 millioner aktive brukere.

Opera er ett av de få selskapene som fremdeles har en stor mengde stillingsannonser ute, og fremgangen har også vært tydelig på de siste kvartalsresultatene. Fremgangen ventes å ha fortsatt i tredje kvartal.

Opera Software ventes å legge frem et driftsresultat på 15,8 millioner kroner i tredje kvartal 2008, mot 8,0 millioner kroner i samme periode året før.

Det fremgår av snittet av estimater TDN Finans hentet inn blant ni analytikere.

Driftsinntektene i tredje kvartal ventes å ha økt med 48 prosent til 121 millioner kroner år over år. I andre kvartal 2008 var driftsinntektene 113 millioner kroner.

Justerer opp
Driftsinntektene for hele 2008 ventes til 469 millioner kroner, tilsvarende en vekst på 48 prosent. Veksten de neste to årene ventes til henholdsvis 41 og 29 prosent. I forhold til estimatene som ble innhentet før Operas rapport for andre kvartal er inntektsestimatene for 2008 og 2009 oppjustert med 1 prosent. Oppjustering av fremtidsutsiktene er det ikke mange andre selskaper som kan skilte med nå om dagen.

Driftsresultatet er oppjustert med 22,1 prosent i 2009 og 17,4 prosent i 2010 sammenlignet med innsamlingen innen andrekvartalsrapporten.

Anbefaler kjøp
Analytiker Markus Bjerke i Arctic Securities oppgraderte aksjen til Buy fra Hold i et notat datert 30. oktober. Han anslår at omtrent en tredjedel av inntektene er i euro og to tredjedeler er i dollar. Samtidig er omtrent 70 prosent av de operasjonelle kostnadene i norske kroner. Bjerke venter at valutaeffekter vil påvirke selskapets EPS positivt de kommende fire kvartalene.

Analytikerne Jonas Jarutis i Orion Securities og Arild Nysæther i Fondsfinans peker på positiv statistikk på Opera Mini. Ved utgangen av oktober var antallet bruker 21 millioner, opp fra 19 millioner i september.

Samtidig kommer det til å være fokus på kontantstrømmen. I andre kvartal var kontantstrømmen fra driften 2 millioner kroner. Hallgeir Hollup i ABG Sundal Collier venter at den kommer å være bedre i tredje kvartal, grunnet at betalningen fra to store kontrakter skled over i tredje kvartal.

Heller ikke før denne kvartalsrapporten opererer noen av analytikerne som inngår i sammenstillingen med salgsanbefaling. Syv anbefaler kjøp og to hold, og kursmålene varierer mellom 13 og 30 kroner med et snittanslag på 22. Opera aksjen har falt fem prosent siden nyttår, mens oppsiden til snittkursmålet er rundt 80 prosent.

Mandag 24. november handles aksjen til nivåer rundt 12,00 kroner.

Selskapet offentliggjør tredjekvartalsrapporten mandag 1. desember.

Deltagere: ABG Sundal Collier, Arctic Securities, Carnegie, DnB NOR Markets, Fondsfinans, Goldman Sachs, Orion Securites, RS Platou Markets og SEB Enskilda.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.