Det viser gjennomsnittet av estimater TDN Finans har innhentet fra ni makroøkonomer.

I oktober steg KPIJAE med 1,2 prosent. Norges Bank har i sine prognoser fra seneste inflasjonsrapport at kjerneinflasjonen vil stige med 1,2 prosent på årsbasis i november, tilsvarende en nedgang på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med den anslåtte inflasjonsbanen fra seneste inflasjonsrapport.

Flere av økonomene påpeker at det er flere forskjellige små forhold som gjør at kjerneinflasjonen på årsbasis trekker noe ned.

-Det som i hovedsak gjør at kjerneinflasjonen trekker ned er at det i fjor var en ganske sterk oppgang i matvareprisene som vi ikke tror vil gjenta seg i år. Det samme gjelder også for en del andre varer og til sammen summerer dette seg opp til at prisveksten faller med en tidel, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets.

Prisutviklingen på klær og skotøy har overrasket økonomene ofte den seneste tiden. I oktober steg disse prisene med 1,2 prosent på månedsbasis, og selv om prisveksten var mindre enn i september, så var den, ifølge SSB, blant de "viktigste enkeltfaktorene i retning av økt KPI"

-Vi har hatt en overraskende økning i prisene på klær og skotøy når man ser de tre seneste månedene under ett. Samtidig har klessalget i denne perioden vært svakt, så det kan være litt nedsiderisiko her, sier senioranalytiker Stein Bruun i Enskilda Securities til TDN Finans.

Han får støtte av sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities, som ikke utelukker langt lavere kjerneinflasjon enn det de andre økonomene gjør.

-Jeg venter en kjerneinflasjon på 1,0 prosent, men lurer på om selv det kan være litt høyt fordi vi den seneste tiden har hatt en svak utvikling detaljhandel. Jeg vil derfor ikke utelukke at den faller til 0,9 prosent, sier han til TDN Finans.

Selv om kjerneinflasjonen kommer noe ned i november er det fortsatt ventet at inflasjonen vil stige fremover.

-Vi tror prisveksten kommer ned med en tidel, men det betyr ikke at inflasjonspresset igjen er avtagende, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til TDN Finans.

-Fremover er risikoen på oppsiden knyttet til hvordan transport- og energikostnader begynner å slå igjennom i prisveksten. Vi tror ikke at det vil skje nå, men vi er forberedt på at kjerneinflasjonen før eller senere vil begynne å overraske på oppsiden, legger han til.

Konsumprisveksten for november offentliggjøres fredag 9. desember klokken 10:00.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.