Ti dager før en av verdens største banker etter planen skulle legge frem resultatet for fjoråret, varslet Deutsche Bank om flere milliarder kroner i tap søndag kveld.

- Vi venter at 2014 vil være et år med ytterligere utfordringer og disiplinert gjennomføring, men vi er sikre på å nå våre 2015-mål og levere på den strategiske visjonen til Deutsche Bank, uttalte de felles konsernsjefene Jürgen Fitschen og Anshu Jain.

Kommentarene er indikativt for utfordringene til en felles europeisk og global finansbransje.

Deutsche Bank har i likhet med en rekke andre storbanker og konkurrenter, som blant annet sveitsiske UBS og Credit Suisse, svingt øksen over kostnader og ansatte i kjølvannet av finanskrisen.

Flere må gå
Kombinert med et felles europeisk tak for bankbonuser fra 1. januar ventes dette også prege årets bonusforhandlinger, ifølge The Economist.

For i år er det ikke bare en kamp om størrelsen på kompensasjonen, men også selve jobben, hevdes det.

Innen utgangen av året venter tallknuserne i Deutsche Bank at ytterligere 3000 investeringsbank-ansatte på verdensbasis vil ha måtte finne seg noe annet å gjøre, ifølge The Economist. Med dét vil 20 prosent av totalstyrken i bransjen ha forsvunnet siden toppåret 2010.

Legger man til de mindre aktørene, og frafallet innen ulike støttefunksjoner, kan bransjeskrellet utgjøre så mange som 20.000 ansatte i 2014, ifølge The Economist.

Lønninger på retur
Avlønningene er heller ikke skjermet for utviklingen. Tvert om.

Blant de to største og tradisjonelt mest lønnsomme amerikanske aktørene, investeringsbankene JP Morgan og Goldman Sachs, var lønningene ned fem prosent i snitt i de ni første månedene av 2013. Og lønnskuttene ventes å tilta i styrke, ifølge senioransatte The Economist har snakket med.

Hovedårsaken til nedskjæringene er de strukturelle endringene, der myndighetene har skjerpet reguleringen betydelig og blant annet fjernet bankenes mulighet til egenhandel, som i USA. Samtidig bidrar skjerpede kapitalkrav til at bankene reduserer sine balanser.

Konsulentselskapet McKinsey anslår at inntektene blant de tretten største investeringsbankene har falt med ti prosent årlig siden 2009, mens kostnadene kun har falt med én prosent i året, ifølge The Economist.

Fallende avkastning
Dette tilskrives den evigvarende optimismen i bransjen, som førte til at mange investeringsbanker ansatte aggressivt i kjølvannet av finanskrisen.

At man ikke har lyktes med å kutte kostnader raskt nok har rammet bransjelønnsomheten hardt. McKinsey anslår at de største investeringsbankene kun hadde en avkastning på egenkapitalen på omkring åtte prosent i 2013.

Dersom ikke bankene tar grep, vil lønnsomheten falle til rundt fire prosent innen 2019, ifølge konsulentselskapet.

Samtidig ventes fastlønningene blant ledende bankansatte i Europa å stige, ettersom det fra 1. januar i år ikke blir mulig å utbetale bonuser som er større en den ansattes årslønn.

Svakere resultater
De endrede markedsforholdene merkes for lengst.

Goldmans Sachs-toppsjef Lloyd Blankfein la i forrige uke frem et fjerdekvartalsresultat som var rundt 20 prosent svakere sammenlignet med foregående år og periode, der inntektene fra rente- og kredittsiden skuffet stort.

På telefonkonferansen som fulgte viste ledelsen også til bransjemessig overkapasitet innen rente- og kreditthandel, ifølge CNBC.com.

Goldman tjener imidlertid fortsatt store penger, og satt igjen med åtte milliarder dollar på bunnlinjen ifjor. Det er likevel et godt stykke unna førfinanskrisenivåer og toppåret 2007, da fasit var nær 12 milliarder dollar.

Meglerkjempen Morgan Stanley tok også store tap innen aksjehandelen for institusjonelle kunder i de siste tre månedene ifjor, og mer enn halverte resultatet sammenlignet med samme periode foregående år.

Ifølge enkelte kommentatorer viser dette hvordan politikerne i Washington har lyktes med å sakke pengetrykkingen på Wall Street.

Les også:
Vil gi konkurrentene tilgang til Telenors fibernett

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.