Yara International ventes i gjennomsnitt å legge frem et resultat før skatt på 1.288 millioner kroner i tredje kvartal 2007, ned rundt 11,4 prosent fra resultatet i samme periode året før. Det fremgår av estimater SME Direkt har innhentet for TDN Finans blant ni analytikere. I tredje kvartal ifjor hadde Yara god hjelp fra inntekter etter salg av ammoniakkflåten.

Omsetningen stiger
EBITDA ventes å falle til 1.624 millioner kroner i kvartalet fra 1.947 millioner kroner i samme periode i 2006. Driftsinntektene ventes å stige til 13.334 fra 11.898 millioner kroner.

For 2007, 2008 og 2009 venter analytikerne i gjennomsnitt et resultat før skatt på 5.989, 5.491 og 5.468 millioner kroner. For 2007 er resultatet oppjustert med 8,8 prosent sammenlignet med estimatene innhentet før andrekvartalsrapporten. For 2008 og 2009 er resultatet justert opp henholdsvis 1,9 og 2,9 prosent.

Siden forrige kvartal er EBITDA-estimatene relativt lite endret. Den største endringen på EBITDA-nivå er for 2007 som er oppjustert med tre prosent. Større endring har det vært for selskapets driftsinntekter hvor snittestimatene oppjusterer for både 2007, 2008 og 2009 med henholdsvis 2,8, 7,6 og 8,1 prosent.

Markedsutviklingen i Brasil
En analytiker mener det vil være størst fokus rundt hva Yara sier om selskapets fremtidsutsikter og energikostnader på selskapets kvartalspresentasjon, han trekker særlig frem Brasil som et viktig område.

- Markedetsutviklingen i Brasil er viktig, her har gjødseletterspørselen vært veldig god i første halvår og det blir spennende å se hvordan det utvikler seg, sier analytikeren til TDN Finans.

- Resultatet vil antageligvis bli noe bedre enn tredje kvartal i fjor fordi gjødselmarkedet er sterkere, særlig gjelder dette i Europa og i Brasil, med økte priser og antagelig økt salgsvolum, sier en annen analytiker.

"Nylige rapporter fra den brasilianske landbruksministeren støtter utsiktene for fortsatt bedring i det latin-amerikanske markedet i løpet av 2007/2008 innhøstingssesongen", skriver Lehman Brothers i en kjemikalimarkedsoppdatering.

I forbindelse med andrekvartalsrapporten ventet Yara en økning i gjødseletterspørselen på rundt 15 prosent i Brasil i 2007 fra 2006.

Fokus på energipriser
I juli guidet Yara energikostnader i Europa i fjerde kvartal til rundt 250 millioner kroner høyere enn året før. For tredje kvartal ventet selskapet den gang energikostnadene på linje med tredje kvartal i 2006. Tidligere i 2007 inngikk Yara en gassleveranseavtale med Gazprom for fabrikken i Le Havre, Frankrike.

-Det er interessant å høre hva selskapet sier i forbindelse med energikostnadene på Le Havre hvor de har gått over til å få en gasskontrakt istedenfor å hegde energikostnadene mot olje, sier en av analytikerne.

Ureapriser
Morgan Stanley oppgraderte Yara fra "equal-weight" til "overweight" med et kursmål på 206 kroner. Meglerhuset mener bedrede etterspørselsutsikter kan trigge et betydelig oppsving i gjødselprisene. I tillegg vises det til at kortsiktig frykt for nytt tilbud fra Kina og Midtøsten har blitt mer enn utlignet av bedre enn ventet etterspørsel fra Brasil og India.

Ureaprisene har den seneste tiden steget til ny historisk topp etter at prisene rundt Svartehavet falt ned mot 275 dollar pr tonn fob i august. Ifølge de seneste markedsrapportene har nå to tradere kjøpt rumensk urea for 350 dollar pr tonn fob for skipning i november. Oppgangen i ureaprisene drives av kjøpere fra Europa og USA, samtidig som markedet nå også strammer seg i Asia.

Analytikerne venter i snitt at ureaprisene i Svartehavet var på 274 dollar per tonn fob i tredje kvartal 2007, mens prisene i snitt for hele året ventes til 285 dollar per tonn fob. I 2008 ventes det at prisene holder seg uendret på 285 dollar per tonn fob, mens de ventes falle til 275 dollar per tonn i 2009.

Anbefaler kjøp
Syv av analytikerne anbefaler kjøp av Yara-aksjen, en har nøytral- anbefaling, mens en har salgsanbefaling. Før andrekvartalsrapporteringen anbefalte syv kjøp, to hold, mens en hadde salgsanbefaling.

Gjennomsnittlig kursmål på Yara-aksjen blant de ni analytikerne er 189 kroner, mens Yara tirsdag var notert til rundt 177 kroner.

Yara legger frem resultatet for tredje kvartal 2007 fredag 19. oktober kl 08:30.

Deltagere i undersøkelsen er Carnegie, Citigroup Investment Research, First Securities, Fondsfinans, Glitnir Securities, Orion Securities, Pareto Securities, SEB Enskilda og UBS.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.