Og nordmenn er ålreite, men provinsielle og selvopptatte, er konklusjonen i en internasjonal omdømmeundersøkelse.

Utenriksdepartementet og Innovasjon Norge har fått Synovate til å finne ut hva folk i 19 viktige samarbeidsland mener om vår lille utpost i nord. Alt i alt har innbyggerne et vagt, men positivt inntrykk av Norge. Vi har vakker natur og god livsstil, men det skjer lite her, mener verden utenfor.

– Norges problem er ikke at vi har et dårlig omdømme, men at vi i mange land har et svakt utviklet omdømme. Det er mange som ikke har en presis oppfatning av hva Norge er, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet, som omtaler undersøkelsen mandag.

Hyggelig, men kald
Utlendingene mener nordmenn er hyggelige, men påvirket av det kalde klimaet og kan være kalde, reserverte og trege. Vi blir oppfattet som mer provinsielle og selvopptatte enn resten av Skandinavia, og dette skyldes i stor grad at vi står utenfor EU, skriver Synovate i sin rapport.

Selv om Norge assosieres med Nobels fredspris, har folk i de 19 landene liten tro på at vi er store nok til å utrette noe konkret som fredsnasjon.

Mangler et Ikea
Vi mangler også store industri- og teknologinavn eller en virkelig kjent merkevare ute i verden.

– Et lands omdømme blir ofte assosiert med at de har verdenskjente bedrifter som går igjen i alle land. Norge har ikke noe Volvo eller Ikea, sier Støre, som også mener vi har en utfordring i å gjøre verden oppmerksom på de store teknologiske gjennombruddene vi har gjort i olje- og gassektoren.

Han tror rapporter som denne kan være en nyttig for å få det norske, tidvis oppblåste, selvbildet i vater. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.