Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities kunne trolig tatt æren for å ha introdusert ordet "subprime" til det norske folk. I en gjestekommentar i Dagens Næringsliv i februar ifjor advarte analytikeren mot problemene som dette nye segmentet av amerikanske lånekunder kunne skape i finansmarkedene og i amerikansk økonomi.

I dag, ett år etter at alle vi andre for alvor fikk øynene opp for problemene i det amerikanske boliglånsmarkedet, kan han konstatere at kredittmarkedet fortsatt er langt i fra normalitet.

- Det er verre nå enn for ett år siden, men det er bedre enn det var den 14. mars, sier Ringholm.

Den siste datoen skal vi komme tilbake til, det var dagen den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns gikk over ende og ble reddet av Federal Reserve.

Krisens faser
Men først; Ringholm deler for enkelthets skyld krisen inn i tre faser.

Den første fasen er tiden før krisen ble en realitet, en tid da en betydelig andel av amerikanske husholdninger tok opp lån uten å ha tilstrekkelig betjeningsevne.

Den andre fasen er selve krisen i finansmarkedene.

Ringholm tror vi er godt over halvveis i fase to, som startet med at rentene bankenes råvaremarked, pengemarkedet, gikk i været 9. august ifjor.

- Det var da systemrisikoen fikk en pris i pengemarkedet. Fasen nådde sitt høydepunkt den 17. mars i år med bailouten av Bear Stearns, sier Ringholm.

Frykter motparten
Men fortsatt betaler amerikanske banker en rente i pengemarkedet som er nærmere et prosentopeng høyere enn det som er vanlig. Også her hjemme må bankene ut med et unormalt høyt påslag i forhold til styringsrenten.

Motpartsrisikoen, frykten for hva andre banker har i bøkene sine, er hovedforkl#229en. Men bankene er i ferd med å gjøre noe med denne risikoen, blant annet ved å selge unna eller skrive ned milliarder av dollar i verdipapir knyttet opp til amerikansk boliggjeld.

- Jeg tror vi er over halvveis i denne delen av krisen, og jeg har som hovedscenario at den vil løse seg opp en gang i løpet av første halvår 2009. Men det er selvfølgelig sannsynlig at det går raskere eller senere, sier Ringholm.

Realøkonomiske konsekvenser
Men selv om floken i finansmarkedene skulle løse seg opp, vil verden fortsatt slite med ettervirkningene av krisen i lang tid fremover, mener Ringholm.

- Krisen har truffet realøkonomien midt i mellomgulvet, sier Ringholm.

Det er dette som er fase tre. Her har vi så langt trolig bare sett begynnelsen.

- Det spesielle denne gangen i forhold til tidligere kredittkriser, er at den amerikanske konsumenten ikke kan ta opp ytterligere lån, sier Ringholm.

Amerikanske konsumenter er fortsatt den viktigste enkeltkomponenten i verdensøkonomien. Det private forbruket står for mer enn to tredjedeler av amerikansk økonomi.

- Det er det som gjør den videre utviklingen så spennende, sier Ringholm.

Vekstmaskinen er nøytralisert
Denne gangen var det hos de amerikanske husholdningene det hele startet. Det var det dramatiske fallet i amerikanske boligpriser som utløste krisen.

- I år har de amerikanske bankenes balanse vært helt flat. De prioriterer å holde på eksisterende relasjoner og jager ikke nye kunder. Det har skjedd en tilstramming på kreditten, sier Ringholm.

Bankene har snurpet igjen pengesekken. Husholdningene får ikke mer lån. Dermed kan den viktigste vekstdriveren i amerikansk økonomi være nøytralisert for en kortere eller lengre periode.

Ringholm mener det er vanskelig å tidfeste hvor lang tid det vil gå før fase tre er over. Men han tror den vil være en del av det realøkonomiske bildet enda litt lenger enn selve krisen i finansmarkedene.

Og skulle ledigheten øke og det generelle makrobildet bli enda røffere, kan krisen trekke enda lengre ut i tid.

- En ting er å berge Bear Stearns eller skrive ut en blankofullmakt til boligfinansieringsinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mac. Men å berge boligmarkedet, det er verre. Man skal være optimistisk av natur for å tro at boligmarkedet har falt ferdig, sier Ringholm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.