Denne uken har markedenes øyne vært rettet mot Kina.

Kraftig børsfall, yuan-svekkelse og svake industritall øker bekymringen for at økonomien for alvor sliter i motbakke. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen er ikke i tvil:

- Dette er en finanskrise. Spørsmålet er bare hvordan man rydder opp, sier han til DN.

- Mye tapt

Riktignok er det knyttet stor usikkerhet til alle data som kommer fra Kina, understreker Andreassen. Dette mener han ikke minst gjelder kinesiske bnp-tall (bruttonasjonalprodukt).

Når sjeføkonomen likevel er så sikker i sin sak, er det fordi han merker seg særlig tre ting:

Befolkningen krymper, mens gjeldsgraden øker. Samtidig fortsetter aktivitetsnivået i industrien å falle kraftig.

Fredag kom det nye tall som viste at aktivitetsnivået i den kinesiske industrien ikke har falt mer siden slutten på den globale finanskrisen.

Andreassen legger ikke skjul på at utviklingen er skremmende. I flere år ble veksten i Kina drevet av gjeldsfinansierte investeringer som boligbygging, påpeker han.

- Nå har alt gått litt i stå. Siste anslag er at det er 20 til 40 millioner tomme boliger i Kina, sier sjeføkonomen og fortsetter:

- Fallende børser og fallende eiendomsverdier: Det er åpenbart at veldig mye penger er tapt.

DNs valgportal: SE HVEM DU ER MEST ENIG MED

Yuan-svekkelse og oljeprisras

Kinesiske myndigheter sendte sjokkbølger i markedene, da de i forrige uke startet å nedjustere sin valuta mot amerikanske dollar. Spekulasjonene gikk på at Kina har akutt behov for økt eksport for å stimulere økonomien. I dette bildet er blant annet oljeprisen utsatt.

- Når kinesisk valuta svekker seg, blir det dyrere for Kina å importere. Det kan påvirke etterspørselen etter olje ytterligere. Og dette er fryktelig dårlig nyheter for Norge, uttalte sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Prisen på nordsjøolje er nå på finanskrisenivå - og falt fredag under 46 dollar fatet. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets peker på de svake industritallene som bakgrunnen for den siste svekkelsen.

- Fallet i aksjemarkedene underbygger bare synet om at det er svakere i Kina, sier hun til DN.

- På den annen side fortsetter oljeimporten å øke, og det er en kraftig lagerbygging i Kina. Men dette er jo midlertidig, sier Saltvedt.

Andreassen i Eika-gruppen ser imidlertid ett lyspunkt: Mens den private gjelden er veldig stor, er statsgjelden til Kina heller beskjeden, ifølge han.

- Staten kan derfor steppe inn og overta den private gjelden, sier Andreassen, som tror dette også blir løsningen.

Ett uunngåelig virkemiddel i denne prosessen er å la yuankursen svekke seg videre, mener han.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

- Ingen krise

Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets skriver om Kina i meglerhusets ferske konjunkturrapport denne uken.

- Situasjonen rundt den kinesiske økonomien har blitt svært uoversiktlig, særlig etter børsfallet tidligere i sommer og den nylige omleggingen av valutapolitikken, skriver han.

Kjennerud tror overkapasitet i deler av økonomien og høy gjeld i selskapene legge «en naturlig demper» på veksten de neste årene. Samtidig viser han til at myndighetene har satt igang flere tiltak for å holde aktiviteten oppe.

Meglerhuset venter derfor en økning i bnp på omlag syv prosent i år, før veksten avtar noe de påfølgende årene.

- Dette er ingen krise, selv om flere indikatorer i 2015 har indikert økt sannsynlighet for at bildet kan bli vesentlig svakere, mener Kjennerud.

Les også:

- Gode ledere bryr seg ikke om pengene

- Det er dette som er så skremmende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Fjelløper med fantastisk rekord

Fjelløper med fantastisk rekord
Fjelløperen Andreas Steindl slo sin egen rekord med over en time. På smått imponerende 7.45.44 forserte ham fem fjelltopper og 30 kilometer fra Zermatt til Saas Fee.
00:58
Publisert: