Ifølge Det internasjonale pengefondet IMF svekket aktiviteten i verdensøkonomien seg mot slutten av fjoråret. Samtidig har innledningen på det nye året vært preget av kraftig turbulens i finansmarkedene. Oljeprisene har falt ytterligere og det har vært svært kraftige utslag på mange av verdens børser.

- Noe som øker sannsynligheten for ytterligere svekkelse av utsiktene, skriver fondet i et notat før G20-toppmøtet i Shanghai fredag og lørdag.

 

Bedringen truet

Fondet varslet tidligere i år at at veksten i verdensøkonomien vil ta seg opp til 3,4 prosent i i år, sammenlignet med en vekst på 3,1 prosent ifjor.

Nå er imidlertid denne bedringen truet:

- Veksten i utviklede økonomier er i utgangspunktet moderat i hovedscenarioet, ettersom svak etterspørsel i noen land og en bredt basert svekkelse av potensiell vekst fortsetter å holde bedringen tilbake, minner IMF om.

I tillegg er det flere andre forhold som fører til motvind for verdensøkonomien:

  • Bekymring rundt hvordan Kinas overgang til en mer balansert vekst vil påvirke verden
  • Tegn til uro i andre fremvoksende økonomier, blant annet på grunn av fallende råvarepriser

- Disse utviklingstrekkene trekker i retning av høyere risiko for at oppturen sporer av, på et tidspunkt hvor global økonomi er svært sårbar for alvorlige sjokk.

 

Modige handlinger

Nå ber fondet om at finansministrene og sentralbanksjefene som samles i Singapore blir enige om «modige handlinger».

Blant annet ber fondet toppene om å umiddelbart legge en plan for å støtte opp under etterspørselen ved å bruke tilgjengelig finanspolitisk handlingsrom til å øke offentlige investeringer og støtte opp under strukturelle reformer.

USAs finansminister Jack Lew understreker overfor Bloomberg Television at svekkelsen i global etterspørsel ikke er noe USA kan løse alene. Samtidig understreker han at realøkonomien går bedre enn utviklingen i finansmarkedene gjenspeiler.

- Dette er ikke en krisetid. Ikke forvent kriserespons i omgivelser som ikke er i krise, sa Lew til Bloomberg Television ifølge Financial Times.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Formuen er kraftig barbert

Seadrill-sjefens 2016-plan: Konservere kontanter og adressere finansieringsbehov

- Vi kommer til å få et tungt år

Se DNtv: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne

Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.