Den østerrikske milliardæren Karl Wlaschek sa en gang at man aldri kan bli for gammel eller for rik.

Og få har levd bedre opp til det utsagnet enn ham selv. I dag er 96-årige Wlaschek verdens nest eldste dollarmilliardær, ifølge tidsskriftet Forbes.

Han er bare slått av amerikanske David Rockefeller senior (98), som tilhører en av verdens eldste og rikeste slekter med aner tilbake til 1500-tallets Tyskland, skriver di.se.

David Rockefellers formue stammer først og fremst fra oljeselskapet Standard Oil som farfaren John Davidson Rockefeller junior grunnla for over 100 år siden.

Standard Oil som senere ble splittet opp er grunnlaget for flere av dagens oljegiganter som Esso, Mobil, Exxon og Chevron.

David Rockefellers personlige formue anlås i dag til rundt 18,3 milliarder kroner.

- Staten er til for å tjene sine borgere og ikke være deres herre, er en av David Rockefellers kjent utsagn ifølge Forbes.

Alt på egen hånd
96-årige Karl Wlaschek, som giftet seg for femte gang for to år siden, og som er nummer to på listen over de superrike og supergamle, har i motsetning til David Rockefeller bygget opp sin formue helt på egen hånd gjennom detaljhandelskjeden Billa.

Kjeden har i dag over 1000 butikker i ni europeiske land. Wlaschek solgte imidlertid Billa for syv år siden for i underkant av ti milliarder kroner, og har siden hovedsakelig investert i eiendom.

Forbes anslår formuen hans i dag til rundt 30 milliarder kroner.

"Den smilende kobraen"
På tredje plass følger amerikaneren Kirk Kerkorian, også han 96 år, som ble søkkrik på sine investeringer innen kasino- og hotellbransjen.

Han begynte å bygge sitt imperium allerede som barn og er i dag kjent som både "den smilende kobraen og ”Las Vegas' gudfar”.

Kallenavnet fikk han etter at han solgte et selskap med så ufordelaktige vilkår at kjøperen etter hvert ikke så noen annen utvei enn å gi selskapet tilbake.

- Begynner man å bygge sin egen formue og bidra til å forsørge familien allerede som ni-åring får man en helt annen driv, kanskje litt sterkere, enn noen som har arvet pengene, har han sagt ifølge sitatkilden BrainyQuotes, skriver di.se.

Kerkorian, som har tre ekteskap bak seg, er i dag god for over 33 milliarder kroner.

Den eneste dollarmilliardæren som har klart å runde 100 år er sveitseren Walter Haefner som døde ifjor 101 år gammel.

Men i størrelsen på formuen må alle herrene ovenfor se seg grundig slått av amerikanske Anne Cox Chambers (93). Som hovedeier i mediekonsernet Cox Enterprises med over 8000 ansatte vurderes hennes formue til rundt 85 milliarder kroner.

Norges eldste mangemilliardær er eiendomskongen Olav Thon (90), som nylig donerte hele imperiet til en stiftelse.

Les også: Vi er verdens tredje rikeste folk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.