Ebolautbruddet i Vest-Afrika er en «ekstraordinær hendelse» og utgjør nå en internasjonal helserisiko, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). De mulige konsekvensene dersom viruset spres videre er svært alvorlige, ifølge FN-organisasjonen.

– En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, heter det i en uttalelse fra WHO.

Helseorganisasjonen kaller ebolaepidemien «den verste epidemien» på fire tiår.

Avgjørelsen om å erklære utbruddet som en internasjonal krise kom etter et todagers krisemøte bak lukkede dører i Genève.

Se video fra pressekonferansen:
 

– Ebolautbruddet utgjør en internasjonal helserisiko
00:00
Publisert:

Det kan bli aktuelt med globale reiserestriksjoner for å stanse spredningen av viruset, men på nåværende tidspunkt er det ikke grunn til generelle begrensninger på internasjonale reiser eller handel, ifølge WHO.

Leger Uten Grenser mener det dødelige viruset er ute av kontroll, mens amerikanske helsemyndigheter torsdag uttalte at en spredning av viruset til flere land var uunngåelig.

Nesten 1.000 mennesker har mistet livet i ebolautbruddet så langt, de fleste i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. WHO ber disse landene erklære en nasjonal krise.

Over 1.700 er smittet av viruset.

Klar beredskap i Norge

Norske helseeksperter sier faren for spredning til Norge er svært liten, men at myndighetene har beredskapen klar.

Etter et todagers krisemøte i Genève har Verdens helseorganisasjon (WHO) erklært at ebolautbruddet i Vest-Afrika nå utgjør en internasjonal helserisiko.

Overlege Tone Bruun ved avdelingen for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet forsikrer Aftenposten om at beredskapen for å takle mulige ebolatilfeller i Norge er på plass:

– Det er noen norske hjelpearbeidere i utbruddslandene, og i og med at utbruddet øker i omfang blir også risikoen for at nordmenn skal bli smittet noe høyere, men altså fortsatt liten.

Selv ikke tilfeller av ebolaviruset i Spania bør skremme folk i Norge:

– Nordmenn generelt trenger ikke bekymre seg for ebola. Vi trenger ikke være redde for å reise til Spania, sier Bruun.

WHO uttaler at en koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen.

LES OGSÅ: Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

Ber WHO tillate eksperimentell ebola-medisin

Europas første ebolasmittede på sykehus i Spania

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.