Googleplex, som er Googles hovedkvarter utenfor San Francisco, er nylig kåret av Fortune til verden beste arbeidsplass.

Treffsted
Men det føles ikke som et sted man jobber.

Det er som et drømmeuniversitet der man får gratis gourmetmat, svømmer, spiller sandvolleyball og videospill. Det viktigste for Googlerne er likevel kollegene.

  - Jeg bryr meg ikke om godene. Det er alle de smarte og interessante menneskene som gjør at jeg vil jobbe her, sier Jevgeni Sjerepanov.

Han og Alexander Sobol spiller biljard i en pause. De er på besøk fra Googles kontor i Moskva i noen måneder.

- Dette er veldig annerledes enn Moskva. Alle godene man har som ansatt her ved Google, er veldig, veldig hyggelig. Og overraskende. Men det er ikke viktig for å overleve, sier Sobol.

Avslappet
Klesstilen er langt fra de stripete dressene og business-looken man finner downtown San Francisco. Her er jeans og t-skjorter arbeidsantrekket. Og helst kjører man en miljøvennlig hybrid-bil eller sykler til jobben.

- Vi ansetter høyt utdannede og entusiastiske folk. Så lenge de leverer behandler vi dem tilsvarende, sier HR-ansvarlig i Google, Stacy Sullivan.

Hun har vært i søkegiganten i syv år. Da var de 50 ansatte. Nå er det over 10.000. Men de har beholdt den ”Googley” følelsen.

De ansatte sitter i små båser i åpne landskap, som de har dekorert med ballonger og personlige eiendeler. Det er gjort bevisst for å gjenskape universitetsfølelsen der den første søkemotoren ble skapt av grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin, da de studerte informatikk på Stanford University.

De ansatte er fra hele verden, og påfallende mange er under 30 år. Googleplex er designet slik at folk skal treffe hverandre og utveksle ideer. Den innbydende campusen med utebord og fargede parasoller forsterker følelsen av at man ikke har forlatt universitetet. 20 prosent av arbeidstiden skal brukes til å utvikle egne prosjekter.

Ideklekkeri
- Gode ideer kommer fra overalt. Gmail og Googlenews kom fra slike prosjekter, sier Sullivan.

Det å ansette de riktige menneskene er viktig for at Google skal beholde den egenartede atmosfæren.

- Vi ansetter folk som ikke bryr seg om titler. De vil ha ting gjort, og ikke ha alt som man pleier, sier hun.

Trendsetter
  Arbeidstiden er fleksibel, og alt blir lagt til rett for at man kan jobbe hjemmefra.

- Vi oppmuntrer folk til å han andre ting i livet. Vi ansetter ikke folk som bare lever for å jobbe. Vi vil ha dem som bidrar med noe, folk som reiser mye og får nye ideer, sier Sullivan.

Hun forteller at mange spiller ping pong i stedet for å ha tradisjonelle møter. Det sosiale blir også tatt var på. Gratis skiturer og en rekke temafester (pyjamasdag etc) sørger for at folk kan fylle fritiden sin.
- Det er mange som vil snakke med oss og høre om kulturen og hva vi driver med. I forrige uke hadde vi en event med en rekke av selskapene på Fortunes Top 400-liste, sier Sullivan.

TGIF
Grunderne tar seg tid hver fredag til å komme til den største salen på Googleplex for å svare på spørsmål fra alle ansatte som har lyst. Det er det mange som har. Det er ofte 1000 son stiller.

- Det er et åpent møte, vi kaller det TGIF (Thank God It's Friday) der alle kan spørre om alt, fra hvor mange push ups de gjør til det nye prosjektet med gratis sykler i Europa. Gründerne er i høy grad hands-on, ifølge Sullivan.

  Og lønnen er god, men ikke fantastisk. En utdannet ingeniør tjener mellom 80.000 og 130.000 dollar, og får i tillegg aksjer og opsjoner. Men det som er viktigere for Googlerne er frihet og forståelse.

- De viser at de setter pris på deg. Så lenge jeg får gjort jobben er det ingen som bryr seg når jeg kommer og går, sier informasjonsansvarlig Sunny Gettinger.

Drukner i søknader
Google har opplevd å få kritikk av aksjonærene fordi de sosiale godene koster så mye. Men det blåser søkegiganten av. Med en driftsmargin på 35 prosent av en omsetning på over ti milliarder dollar for et selskap som har levd i åtte år burde stoppe munnen på den mest morgengretne aksjonær.

- Vi hjelper til så folk kan få jobben sin gjort bedre, det er ikke for å være snill. Vi får 1500 CVer og 3000 søknader hver dag. Folk vil jobbe her, sier Gettinger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.