Sealand består av en 550 kvadratmeter stor stålplattform som står trygt plantet på to betongsøyler i Nordsjøen, 11 kilometer utenfor kysten av Harwich i Øst-England.

Den eneste måten å komme seg dit på, er med båt eller helikopter. Vel framme slipper du garantert plagsomme naboer, og sjøutsikten er det heller ingenting å si på.

Plattformen ble bygd i 1941 og ble brukt som sjøfort under annen verdenskrig. For 40 år siden flyttet den eksentriske britiske majoren Paddy Roy Bates inn sammen med familien.

Skatteparadis
Bates proklamerte plattformen som uavhengig stat i internasjonalt farvann, døpte den Sealand og kronet seg selv som prins.

Nå har monarken og hans familie fått nok og legger skatteparadiset i Nordsjøen ut for salg.

– Vi har eid øya i 40 år og faren min er nå 85 år gammel. Det er kanskje på tide med foryngelse, sier prins Michael of Sealand til The Times.

Hvor mye Sealand vil innbringe, er fortsatt uklart.

– Astronomiske tall er nevnt, men vi får se hva det blir til, sier prins Michael.

Dramatisk historie
Som stater flest har også Sealand måttet forsvare seg mot inntrengere. Den britiske marinen gjorde et forsøk på å erobre Sealand i 1968, men valgte å gjøre vendereis da de ble møtt med varselskudd.

En britisk dommer ga senere Roy av Sealand medhold i at hans lille stat ikke lå i britisk farvann og at plattformen derfor var utenfor den britiske regjeringens kontroll.

I 1974 så Sealands grunnlov dagens lys, og senere fulgte både flagg, nasjonalsang, Sealand-dollar og pass.

En av de mer dramatiske hendelsene i den lille nasjonens historie, var da prins Michael ble kidnappet av tyske og nederlandske forretningsmenn som var kommet på besøk.

Kidnapperne ble imidlertid overmannet og tatt som krigsfanger, men ble senere løslatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.