Sony er i støtet. Tidligere i år lanserte de smarttelefonen Xperia Z, som jeg hadde stor sans for. Nå har nettbrettversjonen av telefonen kommet, og det er forfriskende å se en elektronikkprodusent som holder seg til sitt eget konsept – når det fungerer.

Design
Tablet Z er ifølge Sony det tynneste nettbrettet på markedet. Det merkes godt når man får det i hendene. Det er merkbart tynnere og lettere enn andre ti-tommere på markedet, og gir en skikkelig godfølelse å ta i bruk. Designen har noe futuristisk og science-fiction-aktig over seg, og det er herlig å se at Sony viderefører sitt designuttrykk på smarttelefoner over på nettbrettet.

Skal jeg sette fingeren på noe må det være at det er for mye ubrukt plass mellom skjermens aktive område og kanten på nettbrettet. Hadde skjermen fylt opp hele overflaten ville det sett enda bedre ut, og det ville gjort brettet en del mindre. Men da hadde nok ikke Sony fått plass til alle komponentene, så vi får si oss fornøyde likevel.

Skjermen har også lavere oppløsning og er litt mindre skarp enn Ipad 4, noe som trekker litt ned. Til gjengjeld er skjermen lyssterk og god i dagslys.

Tablet Z er vannavisende til en viss grad, og tåler mye fuktighet. Det tåler også en dusj eller å bli mistet ned i badekaret. Vannbeskyttelse er ofte viktigere på en telefon enn et nettbrett, men det er absolutt velkomment at Sony har tatt det med. Mange bruker jo nettbrett som kokebok på kjøkkenbenken, og da er fuktbeskyttelse praktisk.

 

Brukeropplevelse
I bruk flyter Tablet Z veldig godt. Med siste versjon av Android installert er alle standardapper funksjonsrike og brukervennlige. Dette fungerer like bra til jobboppgaver som til underholdning. Formatet er perfekt til å håndtere e-post, for eksempel. Spesielt om man investerer i 4G-utgaven får man en kraftig arbeidskamerat.

Til underholdning er det også bra at brettet er såpass lett. Enten man leser e-bøker eller ser film blir belastningen på hender og armer mindre enn med andre nettbrett.

Multimedia
Det er ikke den aller skarpeste skjermen Sony har spandert på dette brettet. Men den er god nok for de fleste. Ipad 4 er absolutt hakket hvassere, men Sony klarer seg likevel bra.

Det er en del gjenskinn i skjermen av og til, men til gjengjeld er det bra med lysstyrke å kompensere med.

Ytelsen i brettet gjør det ukomplisert å se på høyoppløselig film, og lydkvaliteten fra den innebygde høyttaleren er overraskende bra. Tar du lyden ut gjennom lydpluggen blir atl selvsagt mye bedre.

Jeg har ikke lagt stor vekt på kameraet i denne testen, men kort sagt har Sony bygget inn samme programvare for kameraet som i smarttelefonene sine. Dette er en bra ting, men dessverre er ikke bildebrikken og optikken like bra. Mer kornete bilder enn hva telefonene klarer gjør det enda mindre aktuelt å bruke det digre brettet som kamera.

 

Konklusjon
Sony leverer et nettbrett som er et friskt pust designmessig, og som ytelsesmessig holder mål med glans. Skal du ha et Android-basert nettbrett på kort sikt, er dette det beste du kan kjøpe nå. I tillegg tåler det ganske mye vann!

Følg vår anmelder på Twitter:


Sonys offisielle produktside.

Se også disse testene: