Resultatet av torsdagens maktbytte i den politiske ledelsen i Kina er ikke gitt på forhånd, og dette valget er dessuten viktigere for verdensøkonomien enn presidentvalget i USA, skriver Goldman Sachs i en analyse ifølge di.se.

- Dette er det første bytte av leder som skjer i en tid da Kina har klatret opp som en økonomisk gigant, den nest viktigste økonomien i verden, konkluderer Cheng Li ved den amerikanske tankesmien Brookings Institution i Goldman Sachs Kinarapport.

Torsdag holder kommunistpartiet i Kina sin partikongress, og da vil det skje et generasjonsskifte i den politiske ledelsen som vil være avgjørende for landets reformtakt.

Tilsvarende endringer i den kinesiske makteliten skjer bare en gang hvert tiende år.

Det er ifølge eksperter fortsatt usikkerhet om hvilken politikk ledelsen i Beijing kommer til å føre det neste tiåret. Det er nemlig uklart hvordan maktbalansen mellom konservative og reformvennlige vil bli fordelt i politbyråets stående komité, som besitter den reelle makten i Kina.

Intriger til det siste
Valget av Kinas nye president og partileder Xi Jinping er allerede avgjort, og Li Keijiang blir trolig ny statsminister, men ifølge den Hong Kong-baserte avisen South China Morning Post pågikk det så sent som for få dager siden intriger mellom konservative og reformister om de fem resterende plassene i den stående komité.

Ifølge avisens kilder skal to kandidater fra den reformvennlige fraksjonen ha blitt utmanøvrert.

Goldman Sachs skriver i rapporten at ineffektiv utlånspraksis til næringslivet i takt med en glodhet kredittvekst har medført sterk kritikk i Kina, særlig fra små og mellomstore selskaper. Forsinkelser med å reformere banksystemet truer med å undergrave økonomien og skape ytterligere politisk misnøye i den private sektoren.

Det er også ventet at maktbyttet i Kina kan gi utslag på verdens rentemarkeder.

- Lange renter i USA og andre store modne økonomier kan påvirkes av lederskiftet hvis det etterfølges av markante endringer i den økonomiske politikken, skriver Goldman Sachs i rapporten.

Les også: Kinas tøffe dilemma


Dette gjør Peter Warren søvnløs



<b>Kinesiske pyramider</b>

<b>- Det er på tide å ta hodet ut av sanden</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.