Avtalen ble inngått på et møte i organisasjonen Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) i Hobart i Australia fredag etter mange års forhandlinger. Alle medlemslandene måtte godkjenne avtalen, og Russland har lenge vært mot. Men nå er altså alle enige om å etablere verneområdet i Rosshavet med støtte fra USA og New Zealand.

– Den endelige avtalen balanserer vern, bærekraftig fiske og vitenskapsinteresser, sier New Zealands utenriksminister Murray McCully.

Verneområdet vil dekke mer enn 1,55 millioner kvadratkilometer og det vil være forbudt å fiske i 1,12 millioner kvadratkilometer av dem. Rosshavet er et av de siste intakte marine økosystemene i verden, med bestander av blant annet pingviner, seler, hval, antarktisk tannfisk.

– For første gang har nasjoner lagt til side uenigheten seg imellom for å verne et større område av Sørishavet og internasjonalt farvann, sier Mike Walker, prosjektdirektør i Antarctic Ocean Alliance.

Medlemslandene i CCAMLR lykkes derimot ikke i å bli enige om et annet verneområde i den østlige delen av Antarktis.

Les også: Ville dyr i verden forsvinner i galopperende fart

 
Korallene dør i globalt oppvarmet hav

Forskere advarer om at havet blir «sykere»

Havet forsures i alarmerende tempo

Frykter mer plast enn fisk i havet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.