Havnivået stiger nå flere ganger raskere enn det har gjort i de siste 2800 årene og stigningen akselererer på grunn av menneskeskapt global oppvarming, viser to nye studier som Washington Post viser til.

Inntil 1880-årene og den industrielle revolusjon steg havnivået på det meste med +/- tre til fire centimeter per hundreår.

Men i løpet av 1900-tallet steg havnivået med 14 centimeter, og etter 1993 er farten økt til 30 centimeter per hundreår, ifølge to ulike studier publisert denne uken i Proceedings of the National Academy of Sciences.

- Virkelig en klar sammenheng

- Vi kan med 95 prosent sikkerhet si at stigningen i løpet av 1900-tallet var kraftigere enn i noen av de tidligere 27 århundrene, sier klimaforsker Bob Kopp til Washington Post.

De to studiene konkluderer med at innen utgangen av dette århundret vil havnivået stige med mellom 28 og 131 centimeter avhengig av de videre utslippene av klimagasser.

- Det er virkelig en klar sammenheng mellom havnivå og temperatur. Jeg skulle ønske det ikke var slik, for da hadde vi ikke vært like bekymret, sier havforsker Ben Horton ved det amerikanske universitetet Rutgers til Washington Post.

Les også: - Dine tipp-tipp-ganger-60-oldebarn vil hate deg

 
Ekstraordinære isbre-beregninger av danske forskere

Isbre på Grønland «krymper dramatisk» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.