De dårlige arbeids- og lønnsvilkårene for arbeidere i lavkostland skyldes i stor grad at innkjøpere presser prisen ned. Det viser tilbakemeldinger til Initiativ for etisk handel (IEH).

Flere ganger har det blitt avdekket at norske virksomheter har kjøpt varer fra virksomheter som har brukt barnearbeidere og som gir sine ansatte elendige arbeidsvilkår.

En ny undersøkelse viser at bedriftenes innkjøpere i stor grad er med på å gjøre situasjonen vanskelig for disse arbeiderne, skriver Dagsavisen.

Det er tilbakemeldinger til IEH fra nærmere 1.500 produsenter i Kina, India og Vietnam som viser at arbeidere i lavkostland må svi når norske virksomheter vil spare penger.

– Problemet er først og fremst manglende forståelse blant innkjøpere for hvilke konsekvenser det får når de pruter på prisen, krever korte leveringstider og foretar hyppige ordreendringer, sier rådgiver Katrine Karlsen i IEH.

De lave prisene tvinger fabrikkene til å måtte betale ulovlig lave lønninger og gjør at de ansatte må jobbe lengre arbeidsdager og mer overtid.

Nå lanserer IEH en ny guide til norske innkjøpere som skal gjøre det lettere å forstå konsekvensene av sin forretningspraksis.

– Voksende forståelse i mange norske virksomheter av betydningen av å opptre etisk, vil også kunne gjøre forholdene bedre for arbeidere i lavkostland på sikt, mener Karlsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.