Det internasjonale pengefondet (IMF) justerer ned sine forventninger til veksten i verdensøkonomien med 0,3 prosentpoeng til 3,4 prosent i 2014.

De ferske prognosene ble lagt frem torsdag ettermiddag.

(Se tabell nederst i saken)

Pengefondet trekker frem positive overraskelser i Tyskland, Spania og Storbritannia og Japan, mens svakere utvikling i blant annet USA, Russland og Kina bidrar til å redusere veksten i verdensøkonomien.

- Første kvartal i USA var grisedårlig, men det er grunn til å stille spørsmål til måten regnskapet føres på. Blant annet måten helsetjenester og varelagre regnes inn i nasjonalregnskapet skaper ikke nødvendigvis et riktig bilde, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

Selv om IMF nå nedjusterer vekstutsiktene for USA i 2014 med 1,1 prosentpoeng sammenlignet med prognosene fra april, er ikke dette noen dramatisk utvikling, ifølge Andreassen.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom Swedbank
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom Swedbank

- Få er bekymret for veksten i USA fremover. Vi ser blant annet at sysselsettingen er på bedringens vei, sier han.

Usunn utvikling i Kina

Han mener stabiliteten i Kina er utfordringen som bør skape mest hodebry hos IMFs økonomer.

IMF nedjusterer veksten i Kina med 0,2 prosentpoeng for 2014, men veksten er fremdeles ventet på 7,4 prosent for 2014.

- Vi har sett at myndighetene har begynt å stimulere økonomien for å opprettholde veksten. Det er ikke nødvendigvis sunt på lang sikt, men det gir resultater akkurat nå, sier han.

DN skrev torsdag at den kinesiske innkjøpssjefsindeksen (PMI), som måler aktiviteten i økonomien, ikke har vært høyere på 18 måneder.

Kinesiske myndigheter har lovet å gjøre alt som er nødvendig for å skape en årlig vekst på rundt 7,4 prosent, slik at økonomien ikke stopper opp. 

- PMI-tallene indikerer vekstrater godt over det IMF prosjekterer. De fleste har nok gjort det motsatte av IMF, og oppgradert Kinas vekstutsikter siden april, sier han.

- Europa blir stadig mindre dårlig

 I Eurosonen er estimatene uendret sammenlagt, men Tyskland og Spania justeres opp, mens Frankrike og Italia justeres ned. Det går derimot i riktig retning i Eurosonen og torsdag var innkjøpstallene de beste på over tre år.

- Den økonomiske situasjonen i Europa er ikke bra, men den er mindre dårlig, sier Andreassen, og fortsetter:

- Frankrike startet opprydningen etter finanskrisen sent og sliter fortsatt. Italia har vært et svakt case i lengre tid, men jeg tipper dette er siste gangen de justeres ned. Situasjonen er mye verre i Frankrike enn i Italia nå, Frankrike er Europas svakeste ledd, sier han.

For bare få år siden var Spania av landene som ble sett på som den største trusselen mot den europeiske økonomien. Nå er derimot momentet i landets økonomi på vei tilbake. 

- Spania er glimrende. Tallene fra der er bedre enn tidligere og derfor blir de oppgradert av IMF. Nedgangen har vært lang og preget av mange innstrammingstiltak . Flere av disse innstrammingene i privat sektor er i hovedsak over. Det gjenstår derimot fremdeles noe arbeid med bankene, sier han.

 

 

LES OGSÅ:

Verdens største økonomi preges av fattigdom og lav vekst

IMF bekymret for shippinglån  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.