En rekke av de «tunge» sentralbankene i verden har trykket penger så gnisten står de siste årene og satt ned nøkkelrentene til rekordlave nivåer i et forsøk på å få fart på verdensøkonomien.

Den svenske økonomiprosessoren Lars Oxelheim, som jobber ved instituttet for næringslivsforskning (IFN) i Stockholm og på økonomihøyskolen ved universitetet i Lund, er mildt sagt skeptisk og mener det er å skyve problemene foran seg.

Ved bransjearrangementet Business Arena Göteborg 2015 nylig, kalte han makthavernes løsning et «gigantisk pengepolitisk stimulanse-eksperiment», skriver di.se.

Systemfeil

Han mener alle stimulansene bør ses på med skepsis da det fører til en rekke systemfeil som feilprisede markeder for statsobligasjoner, aksjer og boliger.

Makthavernes pengetrykking tvinger investorene utover på risikoskalaen, med inflaterte priser på eiendeler og økte samfunnskløfter som resultat.

Oxelheim mener at børsoppganger som øker farten ved negative nyheter taler for at det er investorenes forventninger om enda mer stimulanser som driver børsen.

- Det ser mørkt ut og vi behøver noen som tar ansvar for verdensordningen, avslutter Oxelheim ifølge di.se.

 

Les også: - Har vi nordmenn skjønt dette?

 
- Den dagen tidevannet snur, kan det bli kø ved utgangen  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.