Hovedindeksen på Oslo Børs falt over seks prosent mandag. Børsen har ikke falt så mye siden 19. august 1991, da børsen falt 8,8 prosent.

Hovedindeksen er ned nesten 23 prosent siden nyttår.

- Ut fra tommelfingerregelen skal det falle med mer enn 20 prosent for at man skal kunne kalle det et krakk. Og vi er vel der nå, sier aksjesjef Pål Karstensen i DnB Nor Markets til DN.no.

- Det er dramatisk, konstaterer han.

Les også: Nå er det børskrakk og Krasj på Tokyo-børsen

REC i fritt fall
Det er likevel REC som stikker av med det meste av oppmerksomheten på børsen med et fall på rundt 15 prosent. Fallet kommer etter kursmassakren etter kapitalmarkedsdagen på fredag.

Les også: Lysbilde senket REC med 22 milliarder

Analytiker Marianne Blaauw i Pareto Securities mener generelt det kom frem mange gode nyheter på kapitalmarkedsdagen. men meglerhuset tar ned EBITDA-estimatene for 2008 og 2009 med mellom 14-17 prosent på bakgrunn av RECs marginguiding.

- Det var klart negativt at de kommer til å oppnå lavere marginer i 2008 og 2009 enn det vi hadde ventet. Ellers var det mye positivt som kom frem, spesielt kostnadsutviklingen på lang sikt samt at det kommer noe høyere volumer, primært i 2011 og 2012, sier Blaauw til TDN Finans.

Estimatnedjusteringen blir betydelig da meglerhuset på forhånd ventet "noe økende" marginer i 2008.

- REC presenterte fredag mye bra, og mye som ikke var bra, og markedet fokuserer nå kortsiktig på at man har nedjustert inntjeningsforventningene som følge av kostnadsøkninger, sier analytiker Eivind Bergkåsa i Arctic Securities til TDN Finans.

Danske Markets Equities oppgraderer Renewable Energy Corp. fra "accumulate" til "buy", ifølge Bloomberg News mandag.

REC endte ned 21,38 prosent til 125 kroner, omsatt for 2,7 milliarder kroner.

Rett ned i Europa
Også i Europa falt dypt, men Oslo Børs er likevel svakest i Europa.

Slik går de europeiske børsene akkurat nå:

Hovedindeksen er ned 6,40 prosent til 378,91 poeng..Følg hovedindeksen her

Denne artikkelen oppdateres fortløpende. Trykk oppdater for siste versjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.