– Vi tror at vi med Trump som president med stor sannsynlighet vil få flere og farligere konflikter i verden. Trump er ikke en mann vi trenger i verdens viktigste jobb, skriver Dagbladet i sin lederartikkel dagen etter valget i USA.

Avisen mener Trump er farlig fordi «han er en blanding av kunnskapsløs, revolusjonær og impulsiv». Avisen klassifiserer ham som «en narsissistisk bølle, som er mer opptatt av seg selv enn det som er godt for hans omgivelser.»

Dagbladet peker også på manglende erfaring.

– Trump har ingen erfaring med, og liten forståelse av, en verden som er mye større enn hans forretninger.

Aftenposten advarer også. Avisen skriver på lederplass at Trumps valgseier bør oppfattes som et varskurop til andre land.

– Etter Brexit, og spesielt Trumps seier, synes alt nå mulig. Ingen kan lenger si med sikkerhet at Le Pen ikke kan bli Frankrikes neste president etter valget neste vår.

Usikker framtid

VG tar opp noen av de samme utfordringene, men mener at Trump må gis en sjanse.

– Våre politikere må forholde seg til Trump. Deres viktigste jobb nå er å sikre norske interesser. Håpet nå må være at Trump tar ansvaret inn over seg, skriver avisen på lederplass.

Dagbladet viser til atomtrusselen fra Nord-Korea og Kinas ekspansjon i Sør-Kinahavet, og frykter at Trump vil forverre situasjonen.

– Vi nevner Syria der det kreves diplomati, og Iran der Trump har truet med å rive atomavtalen i filler. Vi frykter at Trump lett kan bli en del av problemet, og ikke løsningen, i alle disse alvorlige spørsmålene.

Avisen peker også på at den kommende presidenten har hevdet at global oppvarming er en kinesisk konspirasjon.

Les DN leder torsdag: Trump dnPlus

Les også: Hver åttende nordmann har tro på Trump

 
Sanders strekker ut en hånd til Trump

Fem skutt nær Trump-protest i Seattle

Trump møter Obama for å diskutere presidentskiftet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.