TV 2 hadde i forrige uke et intervju med kvinnen som danset med Trond Giske, Sofie (27), som sto frem med skarp kritikk av VG-journalist Lars Joakim Skarvøy og avisens sjefredaktør Gard Steiro for håndteringen av saken.

Onsdag kveld la VG frem sin 56 sider lange granskningsrapport om det som er blitt en krise for avisen, der Steiro fikk sterk kritikk etter å ha havnet i et krysspress mellom kvinnens og sin egen reporters fremstilling av samtalen.

– Det er ingenting ved redaktør Steiros utøvelse som betyr at han har gjort feil bevisst, sa VGs tidligere sjefredaktør, nå styreleder Torry Pedersen under pressekonferansen. På spørsmål bekrefter han at styret har vært enstemmige i valget om å la Steiro sitte.

Pedersen sier samtidig at Steiro har både styrets og redaksjonens tillit.

– Krysspresset han var i bidro til en svak og forsinket håndtering av situasjonen, sa Tora Bakke Håndlykken.

Overfor NRK sier journalist Lars Joakim Skarvøy at han er blitt enig om å ta seks måneders permisjon fra VG etter saken.

– Han tar permisjon i seks måneder. Og i løpet av den tida så skal vi avklare videre hvilken rolle han kommer tilbake til etter permisjonen, sa Håndlykken under pressekonferansen.

Håndlykken legger til at Skarvøys fremtidige rolle skal bestemmes i løpet av denne perioden.

– Vi finner imidlertid ikke grunnlag for å konkludere med at VGs reporter bevisst fabrikkert et utsagn fra Sofies side, sier Håndlykken.

Tar ansvaret

Til DN sier VG-redaktør Gard Steiro at han ikke kan kommentere hvorfor Lars Joakim Skarvøy kan fortsette i VG.

– Når det gjelder personalmessige konsekvenser, så må jeg vise til det vi har sagt. Det er ikke noe vi kan gå inn på. Det er en enighet om det som skal sies: Og det er at Lars Joakim tar permisjon i seks måneder, og så skal det vurderes om hva som skal skje.

–Kan du si om han skal fortsette som politisk journalist?

– Jeg kan ikke si noe utover det jeg har sagt.

– Hvilket ansvar har du for at Lars Joakim gikk tilbake til kvinnen og forsøkte å overtale henne til å stille opp?

– Her viser jeg til rapporten. Der redegjøres det for mitt ansvar og involvering. Jeg har gitt mine vurderinger og fortalt hva som har skjedd til de som har skrevet rapporten. De har kontaktet alle andre kilder og gjort sine vurderinger av hva som har skjedd.

– Har du deler av ansvaret her?

– Ja, og det får jeg også tydelig kritikk om i rapporten.

– Tar du ansvar ved å bli sittende?

– Jeg har sagt til den saken at da denne situasjonen oppsto, så var det viktigste for meg å få en gjennomgang. Og den gjennomgangen syns jeg det var helt riktig at styret fikk. Så får styret ta stilling til mitt arbeidsforhold.

– Du sier på tv at Sofie lyver ikke. Sofie sier sitatet er fabrikkert. Lars Joakim sier det ikke er fabrikkert. Lyver han?

– Jeg vil ikke slå fast om noen lyver i denne saken. En av grunnene til at det ble satt i gang med en gjennomgang av dette, var fordi vi hadde to motstridende versjoner over hva som hadde blitt sagt. Jeg har ment at det som må gjøres i det arbeidet der, er å snakke grundig med begge personene og se om det er noe annet som ligger til grunn i dette. Jeg kan ikke slå fast om noen av dem lyver. Men det som er konklusjonen i rapporten, er at hun er dårlig behandlet som kilde. Men at det ikke finnes grunnlag for å slå fast at akkurat den uttalelsen er fabrikkert.

Gransket seg selv

Siden 4. mars har VG gransket seg selv for sin dekning av videoen av en dansende Trond Giske på utestedet Bar Vulkan i februar. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken har ledet granskningen og presenterte rapporten onsdag kveld.

Samtidig oppdaterte VG den opprinnelige saken på nytt:

«I den opprinnelige versjonen lå det også inne en beskrivelse av at «Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser».

Beskrivelsen var tatt med på bakgrunn av en forståelse av situasjonen som ikke er riktig, og ble fjernet fra manus 27. mars.

VG har også fjernet bekymringsmeldingen som ble sendt til Arbeiderpartiet vedrørende Giskes oppførsel på videoen.

Den inneholder opplysninger det ikke er dekning for, og skaper et feil inntrykk av hendelsen.»

Strides om sitat

Kvinnen mente at møtet med Giske på Bar Vulkan natt til søndag 17. februar var uproblematisk og at hun fortalte Skarvøy om dette.

I VG-saken var 27-åringen sitert på:

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Kvinnen mente deretter at Skarvøy langt på vei diktet opp sitatet «så ble det litt mye». Først etter at hun sto frem i TV 2 ble sitatet fjernet fra VG-saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.