Dette er en av hovedkonklusjonene i den store undersøkelsen som er utarbeidet i forbindelse med årets NHO-konferanse "Smartere vekst", og som legges frem av NHO mandag. VG har fått tilgang til noen av hovedpunktene, og skriver blant annet at:

- 63 prosent mener at reglene for å motta trygd bør skjerpes, slik at det blir færre trygdemottakere.

- 83 prosent mener at mange som i dag mottar uføretrygd kunne jobbet.

- 45 prosent mener det er for lett å få trygd i Norge.

- 69 prosent mener "trygdeordningene er så gode at det for noen ikke lønner seg å arbeide".

1000 nordmenn er spurt.

- Målingen bekrefter at det er en utbredt trygdeskepsis. Folk vil kutte i trygdeordningene, sier direktør Erik Dalen i Synovate Norge, som har gjennomført undersøkelsen.

Les også om DN.nos ferske undersøkelse: 1 av 3 kjenner en trygdesnyter

En fjerdedel utenfor
Norge er verdensledende når det kommer til syke og uføre. Nesten en fjerdedel av nordmenn i arbeidsfør alder til enhver tid står utenfor arbeidslivet og mottar en eller annen form for trygd eller ytelse.

DN.no satte i høst søkelyset på denne problemstillingen i en rekke artikler, der det blant annet kom frem at organisasjonen OECD rister på hodet av den norske velferdsmodellen.

Også Nav-sjef Tor Saglie innrømmet at mange av personene på uføretrygd nok kunne vært i arbeid , mens daværende arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen sa at han delte uroen for den voksende trygderegningen.





En av tre kjenner en trydemisbruker
En undersøkelse Respons har gjort for DN.no viser at det finnes mange der ute som bruker trygde- eller sykelønnsordningen på feil grunnlag.

Hele 35 prosent av de spurte svarer ja på spørsmålet om de kjenner noen som benytter seg av trygde- eller sykelønnsordningen på uriktig grunnlag, tilsvarende mer enn en tredjedel av befolkningen.

Les: - Trygden er det nye paradiset

Forsvarer sykelønnsordningen
Debatten om sykelønnsordningen er en het potet for norske politikere.

Regjeringen vil skjerpe anstrengelsene med å få ned sykefraværet, men ikke svekke sykelønnen. Den betegner Stoltenberg som en rettighet det norske samfunnet skal verne om.

- Hvis det utenkelige skulle skje, at vi alle satt oss ned, sluttet å arbeide og bare levde av pensjonsfondet, ville hele formuen være borte på litt over ett år. Det er arbeidet er grunnlaget for vår velferd. Derfor må vi hele tiden sikre at flest mulig er i arbeid. Vi skal forsvare sykelønnsordningen, men ikke det høye sykefraværet, sa statsministeren under sin nyttårstale.

Les: - Vi skal leve av hverandres arbeid

Stoltenberg og de mest berørte statsrådene vil i 2010 invitere folk fra ulike miljøer til rådslag om utvikling av framtidsrettet næringsliv, om stans i frafallet i skolen, om mindre utstøting fra arbeidslivet.

Les også:

<b>- Mange av disse kunne muligens vært i arbeid</b>

<b>681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.