I en kronikk i lørdagens Dagens Næringsliv skriver Victor D. Norman, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH), at Norge bør tilby seg å ta imot 100.000 flyktninger fra Syria.

Les hele innlegget her: 100.000! dnPlus

«Vi har plass nok; vi har råd til de investeringene det vil kreve; vi har de siste ukene vist at det ikke skorter på nordmenns hjertelag - og på toppen av det hele vil vi i det lange løp selv tjene på å bli litt flere», skriver NHH-professoren.

- Rimelig god økonomisk handlefrihet

- Du skriver at kommunene vil ta imot flyktningene, bare de får penger og handlefrihet til å gjøre jobben godt. Staten må øke integreringstilskuddene så mye at bosetting av flyktninger blir økonomisk attraktivt for kommunene. Hvor skal disse pengene tas fra?

- Det finnes ikke et bedre økonomisk tidspunkt enn nå. Norsk økonomi er i ferd med å gå på lavgir, vi har ledige ressurser og regjeringen åpner for en ekspansiv politikk. Vi har en rimelig god økonomisk handlefrihet, og da kan man prioritere å bygge boliger til flyktninger. Så kanskje vi må utsette noe veiutbygging, sier Victor D. Norman til DN.

- Er det ok for deg å få flyktningboliger i ditt eget nabolag?

- Absolutt. Jeg synes det ville vært veldig hyggelig, sier Norman.

Mer aktivitet - flere jobber

Regjeringen har bedt norske kommuner om å ta imot 10.885 flyktninger i år og 14.020 neste år.

Victor Norman sier at flyktningene fra Syria kan bidra til å skape mer aktivitet i norsk økonomi, dermed vil det også skapes flere jobber.

- De flyktningene som kommer er dyktige, innovative mennesker som har lyst til å jobbe og bruke penger, peker han på.

Norman deler imidlertid Erna Solbergs frykt for ghettoisering, og sier at noe sammenklumping er umulig å unngå.

- Men hvis kommunene får økonomi og frihet til å konkurrere om flyktningene, kan vi etterhvert få mange syriske småenklaver istedenfor én stor, sier han.

Hvem og hvor er likevel underordnede spørsmål. Det viktige nå er hvor mange og hvor raskt, understreker Victor D. Norman.

- Svaret bør være 100.000 - raskt!

Nytt EU-toppmøte neste uke

EU-president Donald Tusk innkaller til ekstraordinært EU-toppmøte om flyktningkrisen onsdag i neste uke.

Et splittet EU har så langt ikke klart å bli enige om hvordan tilstrømmingen av flyktninger og migranter skal løses. Land i vest presser på for bindende fordeling av asylsøkere, mens land i øst ikke har latt seg overtale.

Mens mektige Tyskland ønsker seg fordeling av til sammen 160.000 asylsøkere som et første tiltak, har Slovakia, Ungarn og Tsjekkia gått hardt ut mot planene.

Det har fått flere land til å be om et krisetoppmøte.

Les også:

Hun er rikest av norske kvinner  

Sissener om MDG: – De er en gjeng suppehuer  

Asia i dag: Fed frykter Kina-smitte og global uro

Se DNtv: - Europa kan ikke være livbåten for hele verden

Antony Beevor: – En klar tanke er viktigere enn følelser
Den britiske krigsforfatteren Antony Beevor mener Syria tappes for sine beste folk – og at det er katastrofalt både for Syria og Europa.
03:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.