- Man må være ydmyk nok til å kunne ta inn ny læring.

Bjørn Ågotnes, som er partner og styreformann i Horton International i Norge, tilbringer sommeren i Paris for å studere «Advanced Management Program» ved Insead Business School.

Kurset koster 35.000 euro, og med hotell og kost er prisen på oppholdet til sammen 400.000 kroner. Det betaler gausdølen av egen lomme.

- Det er en stor pengesum, men jeg har jobbet i 25 år og skal jobbe i 20 år til, for det meste internasjonalt. Derfor er det en fornuftig investering. Jeg kommer hjem fra en skole som er rangert som best i verden av Financial Times, med dypere selvinnsikt og en verktøykasse bestående av strategiske modeller, sier han.

Kurset, som ifølge Ågotnes kalles «CEO-skolen», varer i én måned. Dagene starter med trening klokka syv og fortsetter med forelesninger om strategi og ledelse til klokka ti på kvelden. Studentene har bare fri på søndager. Da forventes det at de forbereder seg til den kommende uka.

- Jeg hørte ropene under EM-finalen, men selv satt jeg på rommet og gjorde lekser, sier Ågotnes.

Usikker på effekten

Han er ikke i tvil om at investeringen er verdt hvert øre.

Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og konsulent i KPMG, er ikke i tvil om at det har blitt populært å ta sommerskole. Samtidig advarer hun om at effekten kan variere.

- Det er flott og inspirerende når man er der, men så kommer man hjem på en grå mandag og pulten er den samme, og kanskje er hodet det også. Det er viktig å spørre seg – hva sitter jeg igjen med?

Jobbeksperten minner om at mange kursholdere bare leier seg inn hos prestisjeuniversitetet.

Helene Tronstad Moe.
Helene Tronstad Moe. (Foto: Privat)
- Mange blir blendet av kjente navn som Harvard og Stanford og Oxford, og tenker at de blir en del av universitetet. I realiteten har man bare tatt et sommerkurs i et av skolenes lokaler, sier hun.

Hun oppfordrer til å være kritisk, og sjekke hvem som holder kurset.

- Kursene varierer veldig i kvalitet og intensivitet. Hvis man ønsker generell påfyll av kunnskap er det ikke sikkert et rådyrt kurs i ferien er svaret, sier hun.

- Snakk med sjefen først

Tronstad Moe mener allikevel det kan ha mye for seg å bruke sommeren til å studere.

- Det utstråler god holdning og vilje når man er villig til å bruke både fritid og krefter på å ta et kurs, sier hun.

Hun anbefaler dem som vurderer videreutdanning å ta en prat med sjefen eller en hodejeger i forkant, vis til CV-en og spør hva som mangler. I en medarbeidersamtale kan du for eksempel spørre hva sjefen kunne tenke seg at du ble bedre på.

- Selv sitter man gjerne med en forståelse av sin egen kompetanse og kapasitet, men den samsvarer ikke alltid med det andre ser.

Det er ikke alltid kursing er svaret på manglende kompetanse, påpeker Tronstad Moe. En utplassering i en annen avdeling kan være vel så lærerikt minner hun om.

Få jobben til å betale

Sommerkurs på eliteuniversitetene er ikke billig. Her er en oversikt over priser på ulike sommerskoler:

Jobbekspert Tronstad Moe tror mange arbeidsgivere er villige til å dekke videreutdanning. Hun har følgende råd til dem som vil få jobben til å betale:

  • Når du forhandler om arbeidskontrakt kan du be om å få goder som utdanningsstipend eller kurs.
  • Du kan be om å få kurs i stedet for lønnsøkning.
  • Om du påtar deg nye arbeidsoppgaver kan det være rett og rimelig å få kursing.
  • Du kan tilby arbeidsgiveren å binde deg til å bli værende i jobben i for eksempel to år, hvis du får dekket et kurs du ønsker deg.

Til sist legger Tronstad Moe til:

- Ikke glem at folk trenger ferie. Om du tar et kurs i ferien, og så blir utbrent i september og sykemeldt i oktober, går vinninga opp i spinninga. Det er viktig koble av!

Følg markedet på DN Investor

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.