Mandag morgen ankom to kinesiske skip den vietnamesiske havnebyen Vung Anh i Ha Tinh-provinsen. Sammen med to andre skip skal de evakuere rundt 4000 kinesiske statsborgere som frykter for sine liv. Rundt 3000 mennesker ble evakuert i helgen.

HENTET KINESERE. Kinesiske arbeidere ble hentet med båt i den vietnamesiske byen Vung Ang mandag morgen.
HENTET KINESERE. Kinesiske arbeidere ble hentet med båt i den vietnamesiske byen Vung Ang mandag morgen. (Foto: Hau Dinh, AP/NTB Scanpix)
– Vi advarer kinesiske borgere mot å reise til Vietnam for tiden. Kina vurderer ytterligere skritt avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg, sa pressetalsmann Hong Lei for det kinesiske utenriksdepartementet igår.

Bakgrunnen for opptøyene er at det kinesiske statsoljeselskapet CNOOC i begynnelsen av mai plasserte den mest avanserte dypvannsriggen det eier ved et omstridt område i Sør-Kinahavet – 150 nautiske mil øst for den vietnamesiske kysten. Både Kina og Vietnam krever suverenitet over området.

SPENT STEMNING. Opprørspoliti holder vakt utenfor en av de mange kinesiske fabrikkene som ble satt i brann i helgen. Foto: AFP/NTB Scanpix
SPENT STEMNING. Opprørspoliti holder vakt utenfor en av de mange kinesiske fabrikkene som ble satt i brann i helgen. Foto: AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
Dette har skapt kraftige reaksjoner fra vietnamesiske myndigheter og befolkningen. Fabrikker og selskaper med kinesiske tegn i logoen er blitt satt i brann og utsatt for hærverk. Et ukjent antall mennesker er drept i opptøyene. Ifølge helsepersonell er over 20 personer drept.

Vietnamesisk politi har arrestert flere hundre mennesker som skal ha stått bak angrepene rettet mot kinesere i landet. Statsminister Nguyen Tan Dung har sendt en tekstmelding til alle mobiltelefonbrukere i landet hvor han advarte mot å bruke vold. Han fordømte ikke de antikinesiske opptøyene.

Amerikansk støtte

USAs utenriksminister John Kerry har karakterisert Kinas leteboring i det omstridte området som en «provokasjon». Filippinene og Vietnam har fått støtte fra USA i de pågående konfliktene med Kina.

Kina mener USA må ta sitt ansvar for den spente situasjonen i Sør-Kina-havet. Barack Obama har lansert en ny utenrikspolitikk med en amerikansk «dreining mot Asia».

- Enkelte land utnytter USAs nye prioritering av Asia til å skape problemer. Kina har ikke råd til å miste en tomme av hva som er våre forfedres territorium, sa Fang Fengui, sjef for generalstaben i Folkets frigjøringshær, under et møte i USA på fredag.

Kina krever suverenitet over store deler av Sør-Kinahavet, som er en av de viktigste handelsrutene i verden. Det antas det er store forekomster av olje, gass og mineraler på havbunnen.

Svekket tillit

Det er ikke bare kinesiskeide fabrikker som har vært mål for det vietnamesiske raseriet. Fabrikker med kinesiske navn er ofte eid av selskaper fra Taiwan og Singapore. Taiwanske Foxconn, som produserer elektronikk for kjente merkenavn, har stengt flere fabrikker.

Singaporske myndigheter har bedt om forsikringer fra Vietnam om at de vil sikre fabrikker og boområder for ansatte.

– Tilliten til Vietnam som et interessant marked for investorer og næringslivet er svekket, sa Singapores utenriksminister Kasiviswanathan Shanmugam søndag.

Lave lønninger har lokket mange kinesiske selskaper de siste årene. Finansinstitusjonen Nomura tror ikke konflikten vil ha langvarige konsekvenser og tror dette vil roe seg snart.

– Angrepene mot fabrikker startet i Sør-Vietnam og har spredd seg nordover. De er blitt tvunget til å stenge midlertidig. Tekstilsektoren er mest sårbar. Andre kvartal er lavsesong og de fleste selskapene har alternative planer hvis dette vedvarer, sier analytiker Tanuji Shori hos Nomura Securities.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.