En av de største aksjonærene i Fast Search & Transfer, Orkla, krever ekstraordinær generalforsamling i selskapet for å velge nye styremedlemmer.

I innkallingen foreslår Orkla å avsette styreleder Thomas Fussell og styremedlem Robert Keith.

- Over lengre tid har åpenbare svakheter i selskapets utvikling blitt mer og mer synlige. Kombinert med de siste kvartalers negative resultatutvikling, store nedskrivninger og den varslede mulige endring av regnskapet for 2006 og 2007 gir dette ytterligere grunn til bekymring, skriver Orkla i innkallingen.

Orkla har en eierandel som tilsvarer 13,67 prosent av aksjekapitalen.

Fast-kursen har falt over 50 prosent de siste to årene, men skyter i været etter Orklas melding fredag. Like etter klokken ni er kursen opp 17 prosent.

Orkla har snakket med mange aksjonærer, og har ifølge Roar Engeland, administrerende direktør for konsernutvikling i Orkla, bred støtte for forslaget: Orkla har bred støtte

Mangel på kontroll
Fast meldte for en drøy uke siden at de må gå gjennom inntekter og avskrivninger både for avslutningen av 2007, og justere resultatene for 2006.

Les: Fast revurderer tallene

Tidligere i høst måtte Fast ta store kostnadskutt og legge om virksomheten i selskapet. Rundt 150 ansatte mistet jobben.

Les: Brutale tap for Fast

Rekken av negative meldinger fra Fast begynte høsten 2007 da daværende finansdirektør Ali Riaz brått gikk av. Hans etterfølger Joseph Lacson erklærte etter en gjennomgang og "opprydning" i selskapet blant annet når det gjaldt tidspunktet for regnskapsføring av nye kontrakter at han hadde "ryddet dekket". Det har han åpenbart ikke gjort.

Har tro på Fast
Orkla gjør det klart i meldingen at det er styringen av Fast Search & Transfer som er problemet, ikke selskapet i seg selv.

Orkla har stor tro på at Fast kan utvikle seg til å bli et sterkt internasjonalt programvareselskap, som over tid vil skape betydelige verdier, skriver Orkla i meldingen.

- Fast er et spennende selskap med store muligheter, dersom man gjør dette riktig, sier Orklas investeringsdirektør Thomas Øybø til Dagensit.no.

Orklas foretrukne
Orkla foreslår at Inge K. Hansen blir ny styreleder, og Finn Berg Jacobsen og Stig Eide Sivertsen blir nye styremedlemmer.

Fast-styret vil da få denne sammensetningen:

Inge K. Hansen (styreleder)
Kjersti Wiklund
Eva Maud Lindqvist
Finn Berg Jacobsen
Stig Eide Sivertsen
Kathrine Hammervold (ansattes representant)
Deidre Tyrmann (ansattes representant)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.