Dette kan bremse prisutviklingen og dempe topp og bunn når renten svinger, mener han.

Det skriver Dagens Næringsliv.

I dag er husleieprisene med i kpi, som utarbeides av Statistisk sentralbyrå (SSB). Men utviklingen i eiendomsmarkedet reflekteres ikke i prisindeksen, selv om endringer i boligverdier påvirker den privatøkonomiske atferden blant folk flest.

Geirmund Hagesæter mener dette er en svakhet ved dagens system.

Følg med på dagens KPI-tall på DN.no klokken 10!

Etterlyser et riktigere system
- Norges Bank styrer etter inflasjonsmål. I dag stiger leieprisene og driver kpi opp og påvirker rentesettingen. Men de fleste i Norge eier egen bolig og det det ville bli et mer riktig system hvis prisene på boligeiendom inngår, sier Hagesæter til DN.

Omvendt mener han at renten ikke ville gått så langt ned for noen år tilbake dersom prisstigningen i boligmarkedet da hadde vært regnet med i kpi. Hans overordnede poeng er å legge til rette for at de høyeste toppene og de dypeste bunnene unngås.Assisterende direktør Olav Ljones i SSB sier byrået har hatt temaet boligpriser i kpi til kontinuerlig overvåkning.

- Det er ingen ting i dagens situasjon som tilsier å endre nåværende måte å beregne kpi på, sier han til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.