Hvis det går som KLP ønsker, vil ikke Oslo Plaza være Norges høyeste bygg lenger.

Pensjonsgiganten planlegger å rive Postens gamle brevsenter i Biskop Gunnerusgate rett ved Oslo Sentralstasjon, og opp kommer en ny skyskraper. Se bilderserie til høyre!

Planene skal gi et etterlengtet løft til hele området.

Ikke lenger et «lost case»
- Denne gaten er blitt kalt et «lost case». Den er ganske fæl, og mange har gitt opp å få til noe bra. Men vi tror vi kan legge til rette for en byutvikling hvor vi vil bidra til at området blir bedre, og foreslår et miljøprosjekt både energi- og bymessig, sier administrerende direktør Steinar Manengen i KLP Eiendom da KLP la frem planene onsdag.

Bygget vis a vis Lavblokka, Galleri Oslo med Bussterminalen i første etasje, er blitt kalt Oslos styggeste bygg. Området blir ikke bedre av at Bussterminalen drar med seg mye tung trafikk i både Biskop Gunnerus gate og Schweigaardsgate.

Sol i Schweigaardsgate
Nå lanserer KLP Eiendom og MAD Arkitekter et forslag som bejubles i alle berørte fora.

Lavblokka skal rives, og opp kommer et todelt bygg som slipper solen inn i Schweigaardsgate.

De foreslår et høybygg og et lavbygg som henger sammen, med en åpning imellom. Det høye bygget vil ha 36 etasjer og rage 130 meter over bakken.

Dermed blir bygget noen meter høyere enn Oslo Plaza.

Bygningen beslaglegger bare en fjerdedel av tomten – noe som frigjør et større område til torg og gateplan.

I kjelleren ser KLP for seg å bygge kjøpesenter, og på toppen av det høye bygget vil de åpne for allmennheten i form av serveringssted eller bar. Bygget rager høyt, men smaler inn på toppen, og skal ifølge arkitektene ikke stjele mye utsikt eller lys fra nærliggende områder.

- Å bygge høyt frigjør mye areal på gateplan, sier Manengen, og fortsetter:

- Dette er et stort prosjekt, og det er miljømessig riktig å legge til rette for mange arbeidsplasser så tett inntil Norges største trafikknutepunkt.

- En byplanmessig revolusjon
KLP er ikke beskjedne når de først setter seg ved planleggingsbordet.

I tillegg til å ville bygge 70.000 egne kvadratmetre, foreslår de å flytte hele Bussterminalen bort fra dagens beliggenhet og opp over sporområdet på sentralbanestasjonen. Her vil bussterminalen bli koblet til både Nylandsbroen og Oslo S.

- Bussterminalen er sprengt kapasitetsmessig. Å flytte terminalen vil løse bussproblematikken for all fremtid, og det vil rydde opp i den håpløse trafikksituasjonen som vi har i dette området, sier sivilarkitekt Kurt Singstad i MAD Arkitekter.

- Grepet muliggjør en byplanmessig revolusjon i dette området, fortsetter han.

Arkitektene ser for seg at dagens bussterminal byttes ut med butikker på gateplan, og at Schweigaardsgate blir en lysere gate med trær og mer plass. I tillegg bidrar dette til at Akerselva kan åpnes der hvor det er mulig.

Miljøvennlig
Totalt rommer prosjektet 70.000 kvadratmeter. KLP vil legge listen høyt når det gjelder energiforbruk, og sier at bygget vil bruke 25 prosent mindre energi enn hva normkravene er for et vanlig kontorbygg.

- Dette blir et miljøfyrtårn i Oslo, sier eiendomsguruen.

Spekulasjoner
Lavblokka har vært et hett forslag når man har spekulert i hvor StatoilHydro vil ende når de skal samlokaliseres i nye kontorer.

Oljegiganten søker omlag 50.000 kvadratmeter med nærhet til offentlig kommunikasjon og flytoget. Lavblokka ligger klistret inntil Oslo Sentralstasjon, og har nok plass. Dermed burde den passe som hånd i hanske for oljeselskapet - om prosjektet blir ferdig i tide.

Les:StatoilHydro jakter gigantkontorer

Manengen tror bygget vil stå ferdig i løpet av 2013 eller 2014. I dag holder Postens brevsenter til i bygget, men de flytter til Lørenskog i 2010.

- Bygget kan bli hovedkontor for et av Norges største selskaper. Det er for tidlig å inngå leiekontrakter, men vi er i samtaler med noen aktører, sier Manengen.KLP er store på eiendom, og de skal bli enda større.

- I dag har vi 20 milliarder kroner i eiendom, men vi vil nå 30 milliarder kroner allerede i 2010, og det er uten å øke eksponeringen. Det er med andre ord store beløp som skal plasseres i eiendom, sier Manengen.

Les: Skal kjøpe eiendom for ti milliarder

Hva synes du om forslaget? Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.