Arabiske land, Kina, Russland og Frankrike planlegger i hemmelighet å slutte å prise olje i amerikanske dollar, skriver avisa The Independent.

Også Japan og Brasil skal ha deltatt på møter hvor landene har diskutert et alternativ til dollaren.

Dollaren svekket seg etter nyheten, og noteres rundt klokken 07 tirsdag til 5,706 kroner.

Frustrasjon
Planen er å gå over til en «kurv» av valutaer som inkluderer kinesiske yuan, japanske yen, gull og euro, skriver den prisbelønte journalisten Robert Fisk i den britiske avisa.

Det er Kinas nyvunne finansielle makt, sammen med frustrasjon over USAs evne til å påvirke det internasjonale finanssystemet, som har utløst diskusjonene blant landene rundt Persiabukta. Kina skal være svært positiv til planene, blant annet på grunn av landets omfattende handel med Midtøsten.

- Må være svært bekymret
Meningen er at dollaren først skal droppes om noen år, og 2018 er nevnt som en frist.

Kinesiske finanskilder sier de tror USAs president Barack Obama er for opptatt med de akutte problemene i den amerikanske økonomien til å bruke mye energi på en mulig endring som vil finne sted såpass langt fram i tid.

– Disse planene vil forandre preget til internasjonale finansielle transaksjoner. USA og Storbritannia må være svært bekymret. Nøyaktig hvor bekymret vil du forstå når du hører stormen av benektelser som disse nyhetene vil framkalle, sier en kinesisk bankkilde til The Independent.

Les også: - Kina bør droppe dollaren

Saudi-Arabia avviser hemmelige møter
Saudi-Arabia avviser imidlertid at de har deltatt på møter om å erstatte dollaren som betalingsmiddel for olje.

Det melder Bloomberg News tirsdag, og viser til uttalelser fra landets sentralbanksjef Muhammad al-Jasser.

- Artikkelen i Independent er "absolutt feilaktig" og det er "absolutt ingenting" om det som har blitt diskutert mellom Saudi-Arabia og andre land, sa al-Jasser på en pressekonferanse.

Ikke sannsynlig nå
Et skift bort fra dollar i oljehandelen er ikke sannsynlig i nær fremtid, ifølge IEAs sjeføkonom Fatih Birol.

- Noe slikt vil ha svært stor betydning for oljemarkedene, men jeg tror at det absolutt ikke er noe nært forestående, sier Birol, ifølge Bloomberg News tirsdag..

- Dollaren er den eneste valutaen som fungerer 24 timer på alle fem kontinenter. Å endre fra dollar til noe annet, fra en dag til en annen, ville være veldig utfordrende, sa han videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.