Sjøfartsinspektøren mener Kjell Inge Røkke har overtrådt sjøfartsbestemmelsene på to felt. Straffenivået for slike forseelser er vanligvis bot. Men fordi bøtenivået avhenger av inntekt og formue, kan Kjell Inge Røkke få en rekordstor bot. Samtidig etterforskes Røkke også for bestikkelser, som er et langt mer alvorlig forhold med tanke på muligheter for straff.

Dagens Næringsliv får fra to uavhengige kilder bekreftet at sjøfartsinspektør Finn Paulsrud mener Røkke skal straffes for to brudd på sjøfartslovgivningen.

- Innholdet i innstillingen fra sjøfartsinspektøren ønsker jeg ikke å kommentere, sier politiadvokat Dag Paulsen ved økonomiseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Etterforskes
Sjøfartsinspektør Finn Paulsrud har foretatt den maritime etterforskningen av Røkke etter at Dagens Næringsliv 18. august avslørte at milliardæren fikk sitt skippersertifikat fra den utromistenkte svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin. I tillegg etterforsker Oslo-politiet om blant andre Kjell Inge Røkke og hans assistent John Inge Valand har bestukket den svenske sjøfartsinspektøren med 100.000 kroner for å få utstedt svenske skippersertifikater. Valand er siktet for bestikkelser - mens Røkke har status som mistenkt.

Båtmegler Erik Øye var kontaktpersonen mellom Valand og Claes Pallin. Etter at saken ble avslørt har Øye opplyst til DN og i politiavhør at Røkke, Valand og mekaniker Robert «Bobby» Matos betalte 100.000 kroner for sertifikatene. Ifølge Øye ble det ikke ble gitt undervisning eller tatt eksamen. Kjell Inge Røkke har i et flere timer langt politiavhør tilbakevist at han har bestukket Pallin.

Sjøfartsinspektør Finn Paulsrud ønsker altså at Røkke skal straffes for to forhold han mener er brudd på sjøfartslovgivningen; det første er at han mener Røkkes svenske sertifikat ikke var gyldig da han i midten av juli i år førte «Celina Bella» fra Oslo via Tjøme og videre til Arendal. Samtidig er det på det rene at fartøyet ikke var registrert i Skipsregisteret i Bergen, slik loven krever. Innstillingen fra Paulsrud går inn i det øvrige etterforskningsmaterialet som politiet sitter på. Deretter vil det bli sendt en samlet innstilling til statsadvokaten i Oslo, som vil avgjøre om det skal tas ut tiltale, ilegges bøter eller om saken(e) skal henlegges.

Kjell Inge Røkke, mekaniker Robert «Bobby» Matos og en motorsykkelforhandler har status som mistenkt i korrupsjonssaken. Erik Øye og Valand er begge siktet. Hverken Matos eller Valand er avhørt av politiet. Etterforskerne har ikke klart å finne ut hvor Matos befinner seg. Røkkes assistent John Inge Valand har nektet å
forklare seg både for politiet og overfor domstolen. Dommeren gjorde Valand klar over at dette kan bli brukt mot ham i en eventuell rettssak.

Samarbeid?
Røkkes pressetalsmannen Rolf Nereng hadde i går følgende kommentar.

- Det er tydelig at DN har samarbeidet med de rette myndighetene og fått tilgang til innstillingen før oss. Vi har den ikke og kan derfor heller ikke kommentere den.

Da DN i går ettermiddag var i kontakt med sjøfartsinspektør Finn Paulsrud uttalte han følgende:

- Hva min innstilling inneholder vil jeg ikke kommentere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.