På 90-tallet bestemte politikerne at selskapene som tilbyr strøm, telefoni og togtransport ikke samtidig får eie lednings- og jernbanenettet. Hensikten var å få markedsøkonomi og konkurranse inn i det som tidligere var offentlig infrastruktur.

Det skriver Dagens Næringsliv.

  Nå ønsker Høyre at det samme skal gjelde også for tv-sektoren. Partiet vil at kabel-tv-seere fritt skal kunne velge leverandør av betalings-tv. Er du misfornøyd med Canal Digital, skal du du kunne si opp tjenesten og få tilbudet levert av for eksempel Get eller Viasat - via den samme kontakten i veggen.

Høyres mediepolitiske talsmann Olemic Thommessen viser til at Telenor, som eier Canal Digital, har måttet finne seg i denne typen konkurranse når det gjelder telefoni.

- Det er snart bare på tv-sektoren det ikke er skille mellom transport og innhold. Vi vil ha slutt på at tv-leverandører gjør seg selv eksklusive ved at de eier kabelen, sier Thommessen til Dagens Næringsliv. Han har gjennom et Dokument 8-forslag til Stortinget bedt om at regjeringen utreder spørsmålet.

Regjeringen uenig
Regjeringen er imidlertid uenig. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete mener at konkurransen i tv-markedet fungerer bra, og at reguleringen som Høyre foreslår bare vil svekke investeringsviljen i nettutbyggingen. Navarsete skriver i et brev til Kulturkomiteen at utbyggingen av fibernett i Norge går relativt raskt, også i mer grisgrendte strøk.

- Dette skulle vært lest med mediepolitiske øyne, og ikke overlates Senterpartiets "kabel og graving-i-distriktene"-avdeling. Et skille mellom nett- og innholdsleverandører vil gi mye større tilgang og trolig mer trafikk, sier Thommessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.