På Offshore Strategikonferansen i Stavanger er folk opprørte over samtalene som har pågått mellom Hydro og Aker Kværner, og enda mer forstyrrede over at det ikke gis klare svar på om aktualiteten er borte etter fusjonen. Nye Statoil på eiersiden i Aker Kværner vil bety enorme endringer og en stor trussel, mener bransjen.

- Jeg oppfatter ikke at den ballen er lagt død – verken av politikere eller selskapene. Det bekymrer meg, sier Heidi Marie Petersen, administrerende i konsulentselskapet Rambøll og første taler på Strategikonferansen.

Ingen reaksjoner

- Det mest overraskende av alt er at ingen politikere tydeligvis hadde reagert på samtalene som pågikk. Ingen har stilt spørsmålet hva det ville ha å si for leverandørindustrien, sier Petersen.

Hun fikk støtte i sin skepsis av en av de neste talerne, Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM-gruppen:

- Det hadde vært interessant å høre om Enoksen mener dette er en logisk utvikling i norsk oljesektor, sier Kyllingstad.

Statlig eierskap
- Staten er storeier i Statoil. Hvis Statoil skal eie Aker Kværner blir Aker Kværner deleid av staten. Det er i tilfelle helt nytt i norsk leverandørindustri, sier Kyllingstad.

Petersen er enig i bekymringen:

- En endring i eierskapet er en trussel for oss. Denne bransjen er bygd opp gjennom 40 år. Det blir rett og slett sølete om en av de største aktørene skal eies av den største kunden. Som en liten aktør vil jeg jo ikke vite om jeg sitter overfor kunde, oppdragiver eller samarbeidspartner hvis jeg snakker med Aker Kværner, forklarer hun.

Ødelegger konkurransen
Det mest åpenbare for leverandørindustrien er at fusjonen mellom Statoil og Hydro allerede innsnevrer kundegruppen. Dersom Aker Kværner skal inn i fusjonen, blir det enda vanskeligere å opprettholde mangfoldet.

- Det vil skape en ekstrem ubalanse i konkurransen. Jeg har ingen tro på at de klarer å lage en strategi der de likebehandler i en situasjon hvor de eier den ene aktøren, sier Kyllingstad.

- Jeg tror ikke Norge er tjent med et så stort selskap, jeg tror det er katastrofe for leverandørindustrien og jeg tror ikke helle at det er positivt for Aker-Kværner internasjonalt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere oljesaker på DN Energi.