Argumentasjon som splittet EU i arbeidet med avtalen om budsjettpolitisk disiplin, er nå i ferd med å bli gjentatt i finanspolitikken, idet eurosonen går videre med sitt eget regime for bankregulering.

Det skriver Financial Times onsdag.

Avisen fremholder at Joerg Asmussen, tysk styremedlem i Den europeiske sentralbanken (ESB), i forrige uke argumenterte for at eurogruppen skal gjøre seg klar for – med mindre det kommer en dypere integrasjon på tvers av EU - å etablere sitt eget system for å overvåke finansinstitusjoner, inkludert et eget fond for å avverge kollapser.

Vinner terreng i EU
Ideen om et felles rammeverk for bankovervåking i regi av eurosonen, vinner terreng i europeiske politiske sirkler, og bidrar til engstelse i London, som stadig er euroens finansielle sentrum.

Enkelte økonomer mener at et slikt skritt vil være en nøkkel i arbeidet med å løse eurosonekrisen.

- For å bryte den typen ond sirkel mellom statsgjeld og bankproblemer som vi så i 2011, mener mange at det også er behov for en type bankunion, med felles tilsyn, innskuddsforsikring og støtteregimer, sier Andre Sapir, senior fellow i tenketanken Bruegel og medlem av ESRB, institusjonen som er etablert for å overvåke risiko i kontinentets finanssystem, til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.