- Vi må få med EU, USA, og de største havnestatene, sier statsminister Jens Stoltenberg. Klarer han det, er det duket for klimaavgift i den internasjonale skipstrafikken.

Statsministeren har akkurat spist frokost på en av New Yorks mange dinere, og tar seg en kopp svart kaffe før det venter en ny dag med nye møter i FN-bygningen, hvor klimapolitikk diskuteres.

Stoltenberg leder FNs høynivågruppe for finansiering av klimatiltak, som har møter i storbyen igår og i dag. Gruppen skal i oktober komme med praktiske forslag til hvordan man skal nå målene fra klimatoppmøtet i København i 2009, som sier at fra 2020 skal 100 milliarder dollar årlig gå til finansiering av klimatiltak i fattige land.

I gruppen sitter flere andre politikere og økonomiske eksperter, som Larry Summers, Nicholas Stern og George Soros.

Som luftfarten
Og avgift for CO2-utslipp på skipsfarten er altså et forslag som diskuteres av gruppen, og som Stoltenberg mener kan bidra til å finansiere klimatiltakene.

- 1. januar 2012 innfører EU CO2-kvoter på luftfarten. Når EU har fått det til i luftfarten, så må vi kunne få til dette på skipsfarten, sier Stoltenberg.

Hvor stor avgift som bør eller kan innføres, er noe gruppen foreløpig ikke har noe svar på.

- Det viktigste er å få et system på plass, sier Stoltenberg.

Han nevner et eksempel med en pris på 30 dollar tonnet - som er helt urealistisk høyt - vil føre til fem-seks prosent høyere fraktkostnader.

- Og det er mer sannsynlig at det vil bli tre dollar enn 30. Men poenget er at det ikke blir store økningene i fraktkostnadene, men det blir likevel mange penger til klimatiltak, sier Stoltenberg.

Gruppen skal også diskutere om det skal innføres klimaavgifter på den internasjonale luftfarten.

Senere i kveld skal statsministeren møte FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

DN.no dekker statsministerens møter i New York tirsdag. Følg med på DN.no i ettermiddag og i kveld!

Les også:

- Næringslivet må betale klimatiltak

Kan lagre CO2 i sandstein

Avgifter struper Kårstø (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.