Solstrålene treffer skrått i de høstkledde hellingene opp mot fjellet der nysnøen ligger strødd som melis på toppen av Høgevarde. Vinden tar godt tak i hårmanken til Kirsten Wøien.

– Det kan være ruskevær og ganske røft her oppe, smiler hytteeieren fornøyd.

Det er akkurat slik hun liker det, 950 meter over havet, på snaufjellet opp fra Flå i Hallingdal, i overkant av to timer fra Oslo.

Cocker spanielen Luna svinser fornøyd rundt eierens føtter.

– Når jeg pakker sekken og setter den i gangen, legger hun poten oppi for at hun skal få være med, hun spiser ikke maten sin en gang, sier Wøien.

Visste hva hun ville ha
Hun hadde tidligere hytte på Ustaoset, men etter et samlivsbrudd var hun uten hytte noen år mens hun sonderte terrenget etter noe nytt.

Hun visste hva hun ville ha: Fint turterreng på høyfjellet i overkommelig avstand fra hjemmet i Oslo. Hun var både på Hafjell, Kvitfjell, Norefjell og Nesbyen, før valget falt på det relativt nyutviklede hytteområdet Høgevarde i Hallingdal, en dal hun kjente godt fra ferier i barndommen. Da hun kjørte opp hit første gang for å se på tomt, tok hun tiden.

– Omtrent med stoppeklokke. Det som fikk meg til å ende på Høgevarde, er avstanden fra Oslo. Man kommer faktisk nesten over tregrensen på to timer og et kvarter, sier Wøien.

Smertegrensen
Hun er ikke alene om å være opptatt av reiseveien til hytta. Ifølge undersøkelser Prognosesenteret har gjort, er kjøreavstand, nest etter pris, innlagt strøm og vann og deretter utsikt, det viktigste kriteriet for nordmenn som drømmer om hytte.

– Reisevei betyr stadig mer, sier prognosemaker Bjørn-Erik Øye, som holder nordmenns boligvaner under kontinuerlig oppsikt.

– Det er flere som har gjort denne type analyser og kommet frem til det samme – at reisevei er veldig viktig. Tre timer reisevei pluss minus, det er der smertegrensen går, sier Øye.

Det som fikk meg til å ende på Høgevarde, er avstanden fra Oslo. Man kommer faktisk nesten over tregrensen på to timer og et kvarter Kirsten Wøien

Han mener det kan ha sammenheng med at nordmenn i dag legger mye penger og ressurser ikke bare i hjemmet, men også i hytta.

– Når du kjøper hytte i dag, er den helårsbasert. Da vil du gjerne bruke den, ikke bare i lange ferier, men også i helger. Folk er oftere på hytta, men i kortere perioder, sier Øye.

Siden han begynte å analysere folks hyttedrømmer i 2011, har kriteriet reisevei fått en stadig høyere viktighetsscore, ifølge Øye.

– Dette er en faktor som betyr mer og mer. Minst viktig er jaktterreng og badstu, sier Øye.

Droppet badstue
Da Kirsten Wøien bygde hytta for to år siden, kuttet hun ut badstue og unnet seg heller et stort flislagt bad med badekar og utsikt mot Fyrisjøen, et stenkast nedenfor hytta.

Hun bruker den så ofte hun kan.

Som kunstformidler og selvstendig næringsdrivende er hun fleksibel til å dra på hytta også utenom helgene.

– Vi er her masse, jeg kan sitte her å jobbe også, sier hun.

Selv om hun og kjæresten ofte er slitne når fredagen kommer, synes de et par timers reisevei er overkommelig. Fredag spiste de en lett omelett før de satte seg i bilen for å unngå rushet ut av Oslo.

– Da var vi ikke her før kvart over ni på fredag, men det er nok til at du har hele fredagskvelden her og våkner på hytta og får hele dagen her. Så kan man reise ned tidlig mandag morgen hvis man vil det. Det betydde veldig mye for meg. Det er bare utrolig rekreasjon å være her. Og slippe å grue seg til veien hjem, sier Wøien.

Kort vei gir mer bruk
– Nærhet til markedet er innmari viktig hvis du skal ha noe mer enn bare feriebruk, sier reiselivsforsker Jan Velvin ved Høyskolen i Buskerud.

Hans forskning viser at bruken av hyttene blir mindre hvis folk må bruke mer enn en time og femti minutter i reisetid.

Høy standard på hytta trekker også opp bruken, viser undersøkelsene.

Ifølge forsker Kjell Overvåg ved Østlandsforskning er også vei frem til hytteveggen avgjørende for bruken av hytta.

– Fra et lokalt utviklingsperspektiv er det viktig at hyttene brukes, sier Overvåg.

Nettop det er et poeng for eiendomskongen Olav Thon, som i tillegg til leiligheter, hotell og kontorbygg har bygget et stort kjøpesenter i Flå Hallingdal der hyttefolket ofte stopper for å handle.

– Vi ser veldig frem til at innkortingen mellom Sokna og Ørgenvika åpner og det blir litt over en time til Sandvika. Da vil Flå kunne befeste seg som en sterkere destinasjon i stedet for bare å være et sted du stopper på veien til noe annet. Det vil også styrke grunnlaget for de investeringene vi har gjort, sier Thons eiendomssjef Håvard Staff Brenno.

Tror salget vil gå lettere
Eiendomsutvikler Erik Gulsvik peker mot skogkledde åser i det blå. De synes på mils avstand i den klare høstluften.

– Der ser du Sollihøgda, sier Gulsvik som sammen med fire andre grunneiere står bak utviklingen av hytteområdet Høgevarde i Hallingdal.

 

Snøen har såvidt fått feste på de høyeste toppene.

– Men det må du ikke skrive, da bare ringer de og skal ha kjørt opp løyper, flirer Gulsvik.

Fint langrennsterreng og 40 kilometer med oppkjørte spor er noe av det han selger inn området på. Men salgsargument nummer én, er nærheten til Oslo og omegn.

Nylig var han på hyttemesse for å selge inn Høgevarde overfor potensielle hyttekjøpere. Der var de opptatt av én ting, ifølge Gulsvik.

– Folk sa at «vi har bare ett krav, og det er at vi skal bruke maks to timer opp», sier han.

Neste sommer vil det være innenfor rekkevidde for de som kommer kjørende fra Stor-Oslo. Da åpner en ny strekning på riksvei 7 gjennom Hallingdal mellom Sokna og Ørgenvika. Reisetiden fra Oslo kortes ned med rundt en halvtime til Hallingdal og til Gol, Geilo og Hemsedal. Dermed blir det mulig å komme seg fra Oslo sentrum til Høgevarde på rundt halvannen time.

– Det er klart at får du hytte på 900 meter, halvannen time fra Oslo, så er det ganske interessant for de som føler på tidspresset, mener Gulsvik.

Siden 2005 har grunneierselskapet Høgevarde as solgt 320 hyttetomter fra 600.000 kroner og oppover, for tilsammen rundt 300 millioner kroner. Rundt 270 av tomtene er bebygd til nå. Høgevarde as har også en tomtebank på rundt 180 hyttetomter.

I tillegg kan en ny områdeplan gi grunneierselskapet ytterligere 800 hyttetomter. Utviklerne ser for seg at det vil bli enda enklere å selge Høgevarde-tomter når den nye veien åpner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.