- Med den velstanden vi har og den enorme kjøpekraften vi har, så er vi tjent med en lønnsvekst i 2014 som er på linje med konkurrentene våre, sier Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri, til DN.no.

Han mener nordmenn uansett er sikret god lønnsutvikling fordi prisstigningen også er lav, og at moderat rente vil sikre lav rente som betyr mye for den enkeltes økonomi.

- Utgangspunktet er at vi i Norge har hatt en særlig høy lønnsvekst i over ti år. Det har svekket konkurransekraften betydelig. De store konkurrentene rundt oss: Tyskland, Sverige, Finland, Danmark har klart å ligge på en lønnsvekst på totallet, sier Lier-Hansen.

- Det var teorien, og så er det praksis:

- Det er å få flest mulig med på at dette er smart. Det tror jeg er mulig. Vi kommer til å oppleve økt arbeidsledighet i landet. Vi ser at flere viktige industribransjer sliter. Det er mulig å få med arbeidstagersiden på å se gevinsten ved moderat oppgjør.

Lier-Hansen har ikke tro på et oppgjør på to blank. Fjorårets oppgjør påvirker årets oppgjør med det som kalles et overheng. Hvor stort overhenget blir i 2014 er ikke klart ennå, men det kan fort bli på rundt 1,2 prosent, mener Lier-Hansen.

- Så skal vi ha et sentralt oppgjør, og det må bli så moderat som mulig. Der tror jeg at vi må nærme oss null. I tillegg kommer lokale oppgjør gjennom året.

- Gjør todelingen i økonomien, at det går veldig bra i oljenæringen, det vanskeligere å få til et moderat oppgjør?

- Jeg tror det er mindre vanskelig nå enn for noen år siden. Industrien og næringene som er knyttet til olje og gass sliter også. Vi har mistet oppdrag til utlandet, det er beinhard konkurranse fra andre sokler, og utfordringer med prosjekter på norsk sokkel, sier han.

Han tror lønnsutviklingen for medlemsbedriftene i Norsk Industri, i stor grad underleverandører til oljenæringen, vil vise at de klarte å holde igjen i 2013.

- Forståelsen for moderasjon er nok mye større der også, sier han.

Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Lønnsnivået kommer til å holde seg høyt

Statoilsjef Helge Lund: - Lønnsoppgjøret blir viktig

Hydro-sjefen frykter norske lønninger

- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke

Vil gi realfagsstudenter mer stipend

Nå er Norges maktelite samlet

Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.