Lederen for de Venstregrønne på Island, Steingrímur F. Sigfússon, foreslår et valutasamarbeid med Norge.

SVs søsterparti på Island ligger nå i regjeringsforhandlinger med Sosialdemokratene, og Sigfússon regnes som en kandidat til stats- eller finansministerposten.

Et norsk-islandsk valutasamarbeid bør settes på dagsordenen, sier den islandske politikeren til Klassekampen.

– Det håper vi. Det vil være naturlig å snakke om dette når vi med stor fest feirer partiets tiårsjubileum neste helg. De nordiske venstrepartienes ledere er invitert, og jeg håper selvsagt at Kristin (Halvorsen) kommer, sier Sigfússon.

Les også: Bekmørkt på Island

Alternativ til EU
De Venstregrønnes leder mener et valutasamarbeid med Norge er et godt alternativ til EU-medlemskap og innføring av euro.

– Det er oppstått en sterk og illusorisk tro på å innføre euroen, konstaterte han da finansskandalen først veltet inn over Island.

Sigfússon står fast på at EU ikke er svaret på Islands problemer, og foretrekker nordisk samarbeid.

EU lover særbehandling
EUs kommissær med ansvar for utvidelsessaker, finske Olli Rehn, er ikke enig og lover særbehandling fra EUs side dersom islendingene søker om medlemskap.

EU-kommisjonen forbereder seg nå på en EU-søknad fra Island, og lover lynrask behandling og medlemskap om så skjer, skriver The Guardian.

Island kan bli medlem samtidig med Kroatia, sier Rehn i et intervju med den britiske avisa.

Alt i 2011
– EU foretrekker at to land kommer med samtidig og ikke hver for seg. Dersom Island søker om kort tid, og forhandlingene går raskt, kan Kroatia og Island bli medlemmer samtidig, sier Rehn.

Ifølge The Guardian vil en søknad fra Island bli sett svært positivt på i Brussel.

Medlemskapsforhandlinger tar vanligvis flere år, men for Islands del kan det gå raskt. Island kan derfor alt i 2011 bli tatt opp som EUs 29. medlemsland, skriver avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.