Den europeiske sentralbanken (ECB) går mot Tysklands offensiv for omarbeidelse av eurosonens tolv uker gamle redningspakke, idet ledere bereder grunnen for et potensielt gresk mislighold, melder Bloomberg News mandag kveld.

Glemt setning
ECBs ledelse satte inn en setning i forrige ukes månedsrapport fra sentralbanken, som var rettet mot Tysklands arbeid for å påtvinge europeiske banker større tap, sier en ECB-representant til nyhetsbyrået på betingelse av full anonymitet.

Setningen, som ble lest opp av ECB-sjefen Jean-Claude Trichet på en pressekonferanse i Berlin, oppfordrer ”alle regjeringer i eurosonen til fullt ut å implementere alle deler” av avtalen fra toppmøtet 21. juli.

Tyske og franske ledere går lengre enn juli-avtalen, som tallfester bankenes tap til 21 prosent. Kansler Angela Merkel og president Nicolas Sarkozy lovet mandag å legge frem en plan for rekapitalisering av europeiske banker, slik at de vil kunne overleve et gresk mislighold.

ECB erklærte mandag at EUs stabiliseringsfond EFSF bør styrkes ved å benytte statlige garantier, snarere enn gjennom sentralbankens pengepolitiske tiltak, skriver Bloomberg News.

ECB sier at regjeringene bør benytte fondet på 440 milliarder euro til å garantere for nye obligasjoner som utstedes av gjeldstyngede land. Dette vil øke det beløpet som er tilgjengelig for å beskytte medlemslandene fra gjeldskrisen i eurosonen.

EFSFs ressurser ”bør være dedikert til styrking av statsgjeld gjennom ny utstedelse av verdipapirer, og dermed multiplisere deres effekt”, sa Vitor Constancia, visepresident i ECB, i en tale i Milano mandag.

Brannmur
Ledere for ECB forsøker å bygge en ”brannmur” rundt store europeiske land som Italia og Spania, hvis størrelse vil vanskeliggjøre en redningsaksjon dersom gjelden skulle bli vanskelig å håndtere.

ECB-sjef Jean-Claude Trichet går mot forslag om at sentralbanken skal foreta utlån til EFSF for å styrke fondets kapasitet, og sier at et slikt tiltak ikke vil være ”formålstjenlig”.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.