Stavanger: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er skeptisk til at staten skal realisere et grønt skift i oljenedturen, slik Agenda argumenterer for.

Olje- og energiminister Tord Lien mener han har gjort mye. Foto: Klaudia Lech
Olje- og energiminister Tord Lien mener han har gjort mye. Foto: Klaudia Lech (Foto: Dagens Næringsliv)
– At staten skal velge fremtidens industrier, har jeg liten tro på, sier Lien.

– Det viktigste myndighetene kan gjøre, er å skape stabile, langsiktige rammer for aktiviteten.

Han mener innstramningene i oljesektoren må få gå sin gang, og at det i stor grad dreier seg om en nødvendig omstilling. Han mener kostnadene i oljeindustrien vokste over alle grenser i den kraftige oppgangstiden fra 2001 til 2014.

– Det gjelder ikke bare norsk sokkel, men sokler over hele verden. Kostnadene kom ut av kontroll, sier Lien.

Han mener samtidig at regjeringen har tatt grep for å dempe fallet, blant annet ved å få Johan Sverdrup-utbyggingen i gang i tide, og ved å tilby masse nytt leteareal. Regjeringen har også økt satsingen på oljeforskning, ifølge Lien. I tillegg mener han regjeringen har gjort det mer attraktivt å satse på andre næringer, som fornybar energi, havbruksnæringen og maritim sektor.

Aps energipolitiske talsmann Terje Lien Aasland, som også er Leder for Aps industriutvalg, er lite imponert. Han mener regjeringen gjør altfor lite for å dempe oljeneturen. Ap har foreslått flere tiltak, men fått lite gehør.

– Det er urovekkende at regjeringen ikke er interessert i å diskutere noen ting, sier Aasland.

Han mener tankene fra Agenda er interessante. Han mener også at statsminister Erna Solberg snart må komme på banen.

– Nå ser vi tomme ordrebøker og til dels dramatiske nedskjæringer i oljeindustrien og maritime næringer. Noe omstilling må til, men en må ikke si opp så mange at man ikke klarer å møte et marked som igjen vil vokse om et par år, sier Aasland.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.