Regjeringen går inn for en ny lov om uavhengig tilsyn for å redusere byggeslurv her i landet.

Regjeringen vil ha uavhengig kontroll i stedet for at utbygger alene har ansvaret for å sjekke om reglene blir fulgt. I tillegg går regjeringen inn for økt kommunalt tilsyn. Det skal dessuten være obligatorisk med tilsyn i byggesaker der det tidligere har vært feil eller ulovligheter. Videre skal utbyggeren fortsatt ha ansvar etter at ferdigattest er signert, dersom attesten er skrevet på sviktende grunnlag.

- Har ikke fungert
– Det er altfor mye byggefeil i Norge. Ordningen med egenkontroll har ikke fungert. Uavhengig kontroll vil gjøre det lettere for kommunene å luke ut useriøse aktører, og kravet om uavhengig kontroll vil gi ekstra sikring, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet til Aftenposten.

Departementet mener imidlertid at det er for tidlig å si om et uavhengig kontrollsystem kunne ha hindret rasulykken i Ålesund.

Ifølge SINTEF Byggforsk koster byggefeil hvert år 4 milliarder kroner. Fuktskader er den hyppigste feilen.

I dag har utbygger ansvar for å sjekke om lover og regler blir fulgt, ved såkalt egenkontroll.

Regjeringens forslag ble utformet lenge før rastragedien i Ålesund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.