Med dagens utslippstempo av klimagasser er temperaturen på kloden ikke på vei til å bli to grader varmere, men katastrofale 3,6 grader. Kullkraft, som stadig står stadig bak 40 prosent av verdens elektrisitet, er en av verstingene.

Avtroppende Rec-sjef Ole Enger sier Norge ikke kan være klimapådriver og samtidig drive kullgruver på Svalbard.

–Skal Norge ha troverdighet, kan vi ikke være en foregangsnasjon for klimaet, og utvinne kull på Svalbard i tillegg til å være en av verdens største olje- og gasseksportører. Det henger ikke sammen, sier Enger til Dagens Næringsliv.

Løsningen finnes
Han er imidlertid langt mer optimistisk enn Det internasjonale energibyrået (IEA), som han mener bommer på sine anslag for fornybar energi.

– Jeg snakket med både nåværende og tidligere statsråder, og så at de gikk motløse fra konferansen. Ikke rart, det ble jo ikke presentert noen løsning. Men den finnes, og det uten at det koster noe særlig mer. Fornybar energi tilbyr nå et svar på klimautfordringene som ingen trodde var mulig for fem år siden. I dag kan solenergi konkurrere på pris med fossile energikilder i områder som omfatter 60 prosent av jordens befolkning, sier Enger til DN.

Han sier IEA synes å bygge sine anslag på historiske data, og det fungerer dårlig med den enorme veksten solenergi har hatt. For to år siden anslo IEA at solenergi ville koste det dobbelte av hva det gjør i dag.

Som mange andre, tror Enger at nøkkelen til klimautfordringene ligger i å få til en fornuftig prising av CO2.

– Når det skjer, vil fornybar og gass for alvor bli bygd ut, sier Enger. Han mener Norge kan bidra på tre måter: Utøve politisk press der vi kan til en avtale om pris på utslipp. Bruke u-hjelp i størst mulig grad til utbygging av fornybar energi i fattige land. Innse at vi selv må ta steget og kutte vår egen kullproduksjon på Svalbard.

BAKGRUNN:


Les også: Kan sluke hele verdensøkonomien


<b>- Det gjelder å være tålmodig, stå på og ikke la seg knekke </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.