I morgen skal Norges Bank sette iverk nye tiltak som skal bedre likviditeten til de mindre bankene i Norge.

- Det blir lagt ut et lån som er rettet mot de mindre bankene, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem

Flere norske sparebanker kjenner nå tørken i kapitalmarkedet for alvor. Flere småbanker må nå ut med 10-11 prosent rente når de henter inn penger i lån fra større banker.

Strammet inn
Småbankenes likviditetsproblemer skyldes at Norges Bank strammet inn låneadgangen for tre år siden. Beløpsgrensen for pant ble satt til 300 millioner kroner.

Dermed ble i praksis mange norske småbanker utelukket fra å låne fra Norges Bank. Istedet må småbankene låne av storbankene. Men med dagens finansuro kvier mange storbanker seg for å låne til mindre banker eller de krever høye renter.

Torsdag stilte sentralbanksjefen, Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo på Statsministerens kontor for å møte statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og samtlige parlamentariske ledere fra Stortinget.

Les mer: Slik angriper Stoltenberg finanskrisen

Orienterte om situasjonen
På det topptunge møtet ble det gitt en orientering om likviditetstiltakene så langt i finanskrisen i tillegg til at det ble opplyst om tiltak som er gjort i utlandet.

- Vi ble bedt om å orientere om situasjonen i internasjonal økonomi og internasjonale banksystemer. Og også litt om de virkninger som dette har inn i det norske banksystemet, sa Gjedrem etter møtet

- Det er særlig to elementer. Det ene er at likviditeten i det norske pengemarkedet ikke flyter så godt rundt som det som er ønskelig. Det andre er at banker som har lån i internasjonale lånemarkeder, men forsåvidt også i det norske markedet, opplever at lånene blir kortere og kortere, sa sentralbanksjefen.

Renten fastsettes onsdag
- Når det gjelder renten i Norge legger vi opp til en vanlig, disiplinert prosess. Renten skal vi ta stilling til førstkommende onsdag, sa Gjedrem.

Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo sa at han og Gjedrem hadde orientert hva de andre landene har gjort i forbindelse med spørsmålet rundt innskuddsdekning.

- Det er ikke noen innskuddsflukt fra norske banker så langt, sa Skogstad Aamo.

Ikke et soliditetsproblem
På spørsmål om Norge bør garantere for alle innskudd, også for de over to millioner kroner, svarte Gjedrem at dette er et svært vidtgående virkemiddel.

- En skal være oppmerksom på at de norske bankene ikke har et soliditetsproblem, sa Gjedrem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.