Kreditorer øyner fortsatt muligheten for å utløse 3,2 milliarder dollar i kredittforsikringer etter at greske myndigheter igår kveld fikk med seg 85,8 prosent av de private kreditorene på en avtale om restrukturering av gjelden.

Nå har en markedsaktør bedt International Swaps and Derivatives Association (ISDA) vurdere om det nå har inntruffet en kreditthendelse. Det melder The Wall Street Journal .

Dersom ISDA mener at det har det, vil det utløse forsikringer som er tegnet mot mislighold av gresk gjeld (CDS-er). Det er snakk om kredittforsikringer for 3,2 milliarder dollar, 18,1 milliarder kroner.

Må vurdere om det er en kreditthendelse
Kredittvurderingsbyråer, blant annet Fitch, har tidligere hevdet at en avtale som den som nå er inngått, kvalifiserer som en kreditthendelse der landet teknisk sett er konkurs. Kreditorene må ta store tap på sine investeringer.

ISDA har imidlertid sagt at en privat ettergivelse av gjelden ikke kvalifiserer som mislighold. ISDA har to ganger tidligere avvist å utløse kredittforsikringene etter at markedsaktører har hevdet at det har inntruffet kreditthendelser i Hellas.

Selv om ISDA i dag skulle vedta at det ikke har inntruffet en kreditthendelse, kan de likevel ved et senere tidspunkt konkludere med det motsatte.

Kan ikke tvinges
Fortsatt sitter private kreditorer som har kontroll over obligasjoner for 20 milliarder euro på gjerdet. Dette er obligasjoner som ikke er omfattet av gresk lov, og som myndighetene dermed ikke kan tvinge med i restruktureringen.

For noen av disse har håpet vært at en tvungen nedskrivning vil bli ansett som en konkurs og utløse forsikringer de har på gjelden.

Fredag morgen ble det kjent at 85,8 prosent av de private kreditorene frivilling har gått med å avtalen om restrukturering av gresk gjeld.

Før klokken 14 i dag vil greske myndigheter avgjøre om de vil ta i bruk tvangsmidler, såkalte "Collective Action Clauses" (CAC), for å tvinge med seg ytterligere 9,9 prosent av kreditorene. Disse har obligasjoner som er omfattet av gresk lov, og som greske myndigheter derfor kan tvinge med på restruktureringen.

Dersom de gjør de vil 95,7 prosent av privat gjeld omfattes av restruktureringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.