- Hardangerutbyggingen var peanøtter sammenlignet med det vi opplever her, sier Sirdal-ordfører Johnny Liland. Sammen med sine ordførerkolleger i Lyngdal, Farsund, Hægebostad, Flekkefjord og Kvinesdal har han reist innsigelser mot Statnetts planer om milliardinvesteringer i regionen.

- Vi er bekymret for den samlede belastningen for miljøet med alle de planene som foreligger i vår region. Det foreligger omfattende konkrete planer om utbygging av flere vindkraftanlegg, betydelig småkraftutbygging og pumpekraftverk. I tillegg kommer utbygging av regionalnett og sentralnett samt nok en undersjøisk utenlandskabel, sier Liland.

Tiltakspakke
Ordførerne står samlet bak innsigelser mot Statnetts planer som alene utgjør nærmere ti milliarder kroner.

- Milliardinvesteringene må stanses inntil viktige avkl#229er finner sted, sier han.

- Hvilke avkl#229er er det dere vil ha?

- For det første må vi ha på plass konsekvensutredning av den samlede belastningen. Vi ofrer nå veldig mye av vår natur for storsamfunnet. Vi er forsåvidt positive til det, men vi synes da det er rimelig at denne enorme investeringen også fører til vekst og utvikling i en region som sliter med lav vekst og store levekårsutfordringer. Vi ønsker en dialog med miljøvernministeren og olje- og energiministeren slik at vi kan få løftet opp disse problemstillingene. Vi ser det naturlig at vi får på plass en tiltakspakke

- Hva skal den bestå av?

- Det må komme visse incitament for vekst i regioen. Det kan være innen forskning eller statlige arbeidsplasser knyttet til fornybar energi. Stavanger har oljedirektoratet og Statoil. Det er naturlig at aktørene etablerer arbeidsplasser i forbindelse med anleggen de skal bygge her. Vår region trenger et løft. Vi er tappet for statlige arbeidsplasser og er nå også i ferd med å bli tappet for naturressurser, mener han.

- Vi skal ikke være noen sinke i utviklingen, men vi må ivareta våre interesser, sier sirdalsordføreren.

Les også:

<b>Oljebygd merker væromslag</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.