Nærings- og handelsministeren kom på en pressekonferanse i ettermiddag med knallhard kritikk mot Kjell Inge Røkkes Aker-system.

- Jeg må si at når det gjelder prosessen, så mener jeg det har vært en uryddig prosess. Jeg vil uttrykke både frustrasjon og irritasjon over at vi - staten - og jeg vet at jeg også deler det med de svenske eierne og partnerne - at vi ikke er tatt med på råd i en sak som skulle vise seg å bli så stor, sier Brustad.

- Stor tvil om riktig behandling
Hun mener all fornuft skulle tilsi at Staten som storaksjonær skulle hatt anledning til i å delta i det forberedende arbeidet. Selmer har sett på saken siden fredag og Advokatfirmaet Simonsen har jobbet tirsdag kveld og natt med saken.

- Deres konklusjoner viser at det er stor tvil om saken er behandlet på riktig måte, og at mye taler for at det skulle vært behandlet i generalforsamlingen i Aker Solutions. Når det er tvil, er det uansett god selskapsledelse å ta det opp i generalforsamlingen, sier Brustad.

Ikke bindende
- Så lenge denne saken burde være tatt opp i generalforsamlingen, så er også konsekvensen at inngåtte transaksjonsavtaler ikke er bindende. En slik usikkerhet kan ikke et selskap som Aker Solutions leve med. Jeg forutsetter at de berørte parter rydder opp i denne saken raskt, og jeg forutsetter at Aker og Aker Solutions har de beste forutsetninger for å få det raskt på plass.

Brustad gir Kjell Inge Røkke to måter å rydde opp på.

- Enten gå tilbake til start - å nullstille transaksjonene - eller forberede saken for behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions. De vurderingene jeg her har gjort gjeldende, er også et synspunkt og juridiske vurderinger de svenske eierne har.

- Voksne folk
Hun forventer at saken ryddes opp i.

- Det er voksne folk, i samme selskap vi snakker om, så jeg forventer at dette ryddes opp i, sier ministeren.

- Hvordan er ditt tillitsforhold til Kjell Inge Røkke etter den siste ukens hendelser?

- Denne prestasjonen er jeg svært misfornøyd med, derfor forventer jeg at de rydder opp i dette. Vi må ha ryddige og gode prosesser, sier Brustad til DN.no.

- Forbannet
Etter pressekonferansen er Brustad enda tydligere.

- Akkurat nå er jeg forbannet, sier hun etter dagevis med sterkt press på grunn av transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

Pareto sjekker finansielle spørsmål
Tidligere i dag ble det kjent at Nærings- og handelsdepartementet har gitt Pareto Securities oppdraget med å gå gjennom de finansielle sidene ved transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

- Rådgiveren ble valgt etter konkurranse på bakgrunn av pris og kompetanse, kommenterer nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en melding fra departementet onsdag formiddag.

Tirsdag kveld ble det kjent at advokatfirmaet Selmer og advokatkontoret Simonsen skal bistå departementet med de juridiske sidene rundt transaksjonene.

Les mer: Disse skal granske Røkkes ryddesjau

Den finansielle rådgiveren skal blant annet gå gjennom de finansielle sidene ved saken, inkludert spørsmålet om verdifastsetting og de forretningsmessige og strategiske implikasjonene av transaksjonene.

- Alle er tjent med at vi får en snarlig gjennomgang. Derfor har vi bedt om at rådgiveren jobber raskt med saken. De er allerede i gang, sier Brustad.

DN.no holder deg oppdatert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.