To ekstremt ulike syn på hvor oljeprisen skal i løpet av 2010 begynner nå å få fotfeste i markedet.

På den ene siden tror de mest pessimistiske på at den skal ned til under 60 dollar fatet, mens de som er positive tror den skal opp over 100 dollar igjen.

Og det er lite konsensus å støtte seg på for å avgjøre hvilket av synene som er riktig, skriver CNN Money.

Vekst gir oppgang
Den positive siden sier at sterkere global økonomisk vekst og lave renter kommer til å føre til økt etterspørsel, som igjen kommer til å drive oljeprisene opp fra dagens nivå på rundt 75 dollar fatet.

Den negative siden sier at sterkere dollar, svakere økonomisk vekst og økt effektivitet kommer til å føre til at oljeprisen skal falle gjennom året.

- Det understreker volatiliteten i markedet, og de ulike forholdene man legger til grunn for den økonomiske utviklingen, sier Antoine Halff i i Newedge USA til CNN Money.

Det er lett å se for seg høyere priser, spesielt siden vi så oljeprisene toppet seg på over 140 dollar fatet for bare 18 måneder siden. De fleste argumentene som støtter opp om vekstscenariet ser for seg sterk økonomisk vekst.

Bulls versus bears
Merrill Lynch hører til i den positive leiren. Meglerhuset tror på en global økonomisk vekst på 4,4 prosent i 2010 og 4,5 prosent i 2011. Merrils syn på økonomien og oljeprisene er på linje med synet til Goldman Sachs og Barclays.

Banken tror også at rentene kommer til å holde seg lave, som betyr mer likviditet og raskere vekst, ifølge råvareanalytiker Francisco Blanch i Merrill Lynch.

- Ettersom privat sektor tar tilbake sin rolle som maskinen bak global vekst i andre halvår 2010 kommer vi til å se at oljeprisene ligger på 92 dollar fatet i snitt, og kanskje bryter 100 dollarsgrensen når vi går inn i 2011, skriver Blanch i et analysenotat.

Trusler i kø
Men vent nå litt.

Andre store banker har nemlig et helt annet syn.

Analytikerne hos Deutsche Bank tror den globale økonomiske veksten kommer til å ende på 3,2 prosent, lavere enn Merrils 4,4 prosent.

Banken mener at truselen med stigende renter kommer til å løfte dollaren som igjen kommer til å senke oljeprisen. Banken mener også at økt effektivitet kommer til å dempe oljeetterspørselen.

Deutsche Bank spår at oljeprisen kommer til å ligge på 60 dollar i snitt i siste kvartal i år. Så vil prisene stige, men vil ikke nå 100 dollar fatet før 2015.

- Vi har et forsiktig syn på oljeprisene i 2010. Markedet balanserer hårfint, og vi venter et noe svakere marked, skriver banken i et notat.

Hvilken vei tror du oljeprisen skal? Diskutér under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.