Tana er verdens største vassdrag med atlantisk villaks og fangstene har historisk ligget på  250 tonn i året. Men de senere årene har laksebestandene i hoved- og sideelvene blitt kraftig redusert og fangstene ligget på godt under 100 tonn tilsammen på norsk og finsik side.

Forhandlet i fire år

Det er hverken vassdragsreguleringer, lakselus eller andre forhold som er årsaken til den negative bestandsutviklingen; det er snarere for høyt fiskepress. Og på finsk side av elven, som utgjør 26 mil av det tilsammen 366 mil lange vassdraget inkludert sideelver, er det de senere årene bygget opp en betydelig turistindustri knyttet til laksefisket.

Norge og Finland har hatt avtaler om fisket i Tana helt siden 1873. De fire siste årene har det pågått forhandlinger om en ny avtale for å redusere uttaket av laks. Etter mye frem og tilbake er det nå blitt enighet om en ny og detaljert avtale for både lokale og tilreisende fiskere som skal gjelde fra neste år. Avtalen vil redusere uttaket av laks med med 30 prosent. Det er blant annet enighet om at det maksimalt skal selges 22.000 døgnkort til tilreisende fiskere som skal fordeles likt på Norge og Finland. I dag er dette salget ubegrenset.

I dag drepes 80 prosent av laksen på vei til gyteområdene. I de øvre delene, som i Karasjohka og Iesjohka, blir opptil 90 prosent av gytefisken tatt. Forskerne mener at selv med en reduksjon i beskatningen fra 80 ned til 50 prosent, vil det ta 20–25 år å bygge opp bestandene til gamle høyder.

 

«Vil følge nøye med»

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier det har vært en del frem og tilbake før avtalen endelig er signert og blir sendt på høring med høringsfrist 12. august.

– Vi legger opp til at fangstene fra neste år blir redusert med en tredel og at den negative utviklingen i Tana dermed blir snudd. Men avtalen i seg selv er ingen garanti for at fangstene blir redusert med en tredel, så vi kommer til å følge nøye med og vil om nødvendig innføre ytterligere restriksjoner, sier han.

– Er det på norsk eller finsk side av grensen det blir størst reduksjon i fisket?

– Nå er det særlig på finsk side det har vært et betydelig overfiske, men dette er en veldig følsom sak, så jeg tror ikke jeg skal svare direkte på det spørsmålet, sier Helgesen.

De nye restriksjonene innebærer at det tradisjonelle fisket med både driv- og stågarn vil bli videreført – om enn i et noe redusert omfang.

 

Les også:

Slipper fri lakseoppdretterne  

Laksesmell på børsen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.