Handelsbanken Kapitalforvaltning noterte forrige uke fondene XACT Bull og XACT Bear på Oslo Axess. Navnene på fondene er ikke tilfeldig valgt, da både "bull" og "bear" er velkjente uttrykk i aksjemarkedet.

Bull indikerer at man tror at en aksje skal stige, og bear at en aksje skal ned.

Diskutér hvor aksjemarkedet skal under!

Slik fungerer også de nye fondene til Handelsbanken, den eneste forskjellen er at fondene er koblet opp mot hovedindeksen og ikke enkeltaksjer. På den måten kan man enkelt satse pengene sine på at hovedindeksen på Oslo Børs skal opp eller ned, og få godt betalt om man tipper riktig.

- Mye juling
- Den generelle mottagelsen i markedet har vært god. Den seneste tiden har man sett at markedet enten har fått mye juling eller løft, og da blir disse produktene enda mer apellerende, sier viseadministrerende direktør Christian Dahl i Handelsbanken Kapitalforvaltning til DN.no.

- Det har vært handlet for flere hundre millioner kroner, og det er alle slags typer som handler. Det er småkunder hos Nordnet og Netfonds og større kunder som bruker disse instrumentene til å hedge seg, legger han til.

Lever i all fremtid
 Fondene handles akkurat som vanlige aksjer og man kjøper enten bear eller bull ettersom hvilken vei man tror markedet skal. Fondene følger hovedindeksen med rundt to ganger utviklingen under en handelsdag. Det vil si at dersom børsen stiger 10 prosent, så stiger bullfondet med 20 prosent. Faller børsen 10 prosent stiger bearfondet med 20 prosent.

- Gjennom denne korreksjonen har man hatt et fall som har gjort at folk blir mer bevisst på sikring. Bullfondet har blitt mer attraktivt fordi markedet har priset seg ned. Dette kommer til å leve med stor etterspørsel i all fremtid, sier Dahl.

- Bullfondet er for de som tror på oppgang, mens bearfondet er for de som tror på et fallende marked eller som vil sikre hele eller deler av porteføljen sin, legger han til.

Konkurranse: Hvor skal børsen?

Marginalmarked
For de store internasjonale investorene er det norske markedet et marginalmarked der mange av de store børsnoterte selskapene, som DnB Nor og Orkla, prises mye på olje.

- Det skyldes at når for eksempel amerikanere kjøper så kjøper de Oslo Børs, de har ikke tid til å plukke enkeltaksjer. Da kan man si at dette er et ypplerlig hedge og kan også bli et spill på oljeprisen, forklarer Dahl.

Han hadde på forhånd trodd at det var bearfondet som kom til å bli mest omsatt etter lanseringen, men det skulle vise seg å være flere okser enn bjørner der ute.

- Nå når vi har hatt flere dager med oppgang har det også blitt flere handler i bear. Det kan tolkes på to måter; enten er det noen som ikke helt har tro på at denne oppgangen vil vedvare eller så har man de som ønsker å kjøpe det som sikring. Vi tror det er en god kombinasjon av begge deler, sier han.

Marginal pris
Fordi det er snakk om fond påløper det i tillegg et forvaltningsgebyr når man handler. Dahl presiserer imidlertid at prisen på 0,8 prosent på et år er marginal.

- Hvis du handler under dagen vil man aldri merke noe forvaltningshonoroar, det ligger i kursene hele tiden. Det er mye som tyder på at det er mange som handler intradag, som ikke er så rart når man har så store utslag i hovedindeksen. Det er også flere som posisjonerer seg over natten og venter på signaler fra USA, sier han.

Det finnes forløpig ingen norske konkurrenter med tilsvarende produkter i markedet, og Dahl tror at det kan drøye noen år før man ser enda en norsk aktør som driver med denne typen fond. Han tror at Handelsbanken gjennom disse produktene fyller et behov i markedet, både for meglere og kunder.

- Det er ikke bare bare for en småkunde å gå short. Man trenger en meglerforbindelse som tillater det og man må stille en marginkonto. Da har alle lært de seneste månedene av kommunene i Nord-Norge at man risikerer en større kapital enn den man skyter inn, mens man her kan handle inn og ut og man kan sitte så lenge man ønsker, sier han.

- Det fungerer også veldig bra for mange meglere. Man trenger ikke å kjøre case på enkeltaksjer overfor kundene som kan være litt tyngre å selge inn. De fleste har derimot en oppfatning av om markedet skal opp eller ned, og flere er villige til å satse på det, sier Dahl.

Kjøp bull!
- Skal man kjøpe bull eller bearfond fremover?

- Hvis man skal sitte lenge så bør man helt klart kjøpe bullfond, sier Dahl.

- Vi har fått en reprising av markedet og det er helt klart at vi får en avmatning i USA og kanskje også en resesjon. Det er ikke noe drøyt å tro det. Når det er sagt tror vi ikke at dette er enden på verden; det er fortsatt eksplosiv vekst i Asia samtidig som at Afrika kan komme om noen år. I tillegg kommer eksportnæringen i USA til å nye godt av en svakere dollar. Vi mener at man ikke skal svartmale. Det er god grobunn for å bevege seg oppover nå, sier han.

Hva satser du på ? Bull eller bear?

Diskutér her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.